Mega prečica do NBA lige

Agencije
Mega prečica do NBA lige

Njujork - Drugu godinu zaredom, a treću ukupno, tri košarkaša Mege izabrana su na NBA draftu.

Tako je ekipa iz Sremske Mitrovice došla do čak devet draftovanih igrača iz njenih redova, po čemu je apsolutno najuspješniji tim van američkog kontinenta. Ove godine među odabranima našli su se Ognjen Jaramaz, Vlatko Čančar i Alfa Kaba. Jaramaz je jedini igrač porijeklom iz Srbije na NBA draftu i kao 58. pika izabrali su ga Njujork Niksi, pa bi mogao da postane dio tima Fila Džeksona, Karmela Entonija i Kristapsa Porzingisa. U Velikoj jabuci mnoge stvari ne štimaju već dugo, u timu Niksa nema prave hemije pa nema ni rezultata, što bi moglo da otvori prostor za srpskog igrača. Osim toga, sve se češće priča o tome da su i Entoni i Porzingis na izlaznim vratima kluba na početku ljeta.

Mladog Slovenca Čančara sa 49. mjesta birali su Denver Nagetsi pa bi tako slovenački bek mogao da se pridruži Nikoli Jokiću u timu iz Kolorada. Kaba je izabran sa posljednjeg, 60. mjesta na draftu, na kojem je prije nekoliko godina bio i Luka Mitrović. On bi mogao da se preseli u Atlantu, jer ga je birao tim Atlanta Houksa, za koji je prije nekoliko sezona igrao Pero Antić. Drugi srpski igrač koji se prijavio za ovogodišnji NBA draft Marko Gudurić, inače član Crvene zvezde, nije izabran.

Stručnjaci su ovaj draft proglasili najjačim od čuvenog 2003. godine, kada je prvi pik bio Lebron Džejms, drugi Darko Miličić, treći Karmelo Entoni, četvrti Kris Boš i peti Dvejn Vejd. Prema svim očekivanjima, ove godine kao prvi pik izabran je Markel Fulc, kojeg je uzela Filadelfija sa univerziteta Vašington. Kolika je euforija zavladala svjedoči podatak da je za sljedeću sezonu već prodato 14.000 pretplatnih karata. Fulc je na draft došao sa specijalnim stajlingom. Imao je cipele napravljene od košarkaških lopti, a unutrašnja strana njegovog sakoa nosila je sjajnu poruku. Imao je oslikane likove ljudi koji mu znače u životu.

- Ovo je ostvarenje sna - rekao je Fulc poslije slikanja sa prvim čovjekom lige Adamom Silverom.

Drugi pik je Lonzo Bol kojeg su uzeli Los Anđeles Lejkersi, kao što je bilo očekivano. Njegov otac Lavar, poznat po skandalima, imao je zanimljiv komentar.

- Dobio sam poruku od Zevsa, Lonzo je igrač Lejkersa - rekao je Bol senior pred početak drafta i ispostavilo se da je bio u pravu.

Boston je sa trećeg mjesta izabrao Džejsona Tejtuma, dok je sa četvrtog mjesta Feniks uzeo Džoša Džeksona. Najbolje plasiran Evropljanin bio je Finac Lauri Markanen na sedmom mjestu kojeg je Minesota trejdovala u Čikago dok je osmi bio Francuz Frank Ntilikina. Izraelac Ti Džej Lif bio je 18. pik i izabrala ga je Indijana dok je Britanac Ou Dži Anunobi bio 23. i završio u Torontu nakon trejdova LA Klipersa i Milvokija. Letonac Anžejs Pasečniks bio je 25. pik i završio je u Orlandu, a Grka Tajlera Dorsija izabrala je Atlanta sa 41. mjesta. Dvije pozicije slabiji bio je Nijemac Isaija Hartenštajn, koji je završio u Hjustonu. Matijas Lesort sa Martinika izabran je sa 50. mjesta u Filadelfiju dok je član Barselone Bugarin Aleksandar Vezenkov sa 57. mjesta završio u Bruklinu.

Bolden napušta Zvezdu

Košarkaš Crvene zvezde Australijanac Džona Bolden ovog ljeta otići će u Filadelfija Seventisikserse koji su ga izabrali sa 36. pozicije na draftu.

- U ugovoru imam klauzulu izlaska iz njega u slučaju odlaska u NBA. Planiram da igram za Filadelfiju naredne sezone - izjavio je Bolden, koji je prije dvije sedmice potpisao ugovor sa Zvezdom.

Divac: Sada Bogdanović

Generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac rekao je da su svi u klubu presrećni draftom. Kingsi su birali petog pika prve runde Dearona Foksa, a potom i napravili zamjenu pikova koja im je donijela još tri kvalitetna pojačanja.

- Svi u prostoriji smo vrištali od sreće kada smo dobili Foksa. Još čekamo Bogdana Bogdanovića i njegovu odluku - rekao je Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana