Marko Simonović, srpski košarkaš, za “Glas Srpske”: Jokiću je samo nebo granica

Milan Zubović
Marko Simonović, srpski košarkaš, za “Glas Srpske”: Jokiću je samo nebo granica

Banjaluka - Srpski košarkaš Marko Simonović na odmoru je od kraja maja i sredinom idućeg mjeseca očekuje ga početak priprema sa reprezentacijom Srbije za Svjetsko prvenstvo u Kini koje će biti održano od 31. avgusta do 15. septembra.

Zanimljivo je da je on jedini odigrao svih 12 kvalifikacionih utakmica u svih šest FIBA prozora od svih 30 igrača koji su oblačili dres “orlova”.

- Ima dovoljno vremena da se odmorimo i sveži dočekamo početak priprema za ovaj veliki događaj. Tokom kvalifikacija bilo je jako malo igrača koji su odigrali sve mečeve, mada mnogi znaju šta meni reprezentacija znači pa sam uvek bio tu i tako će biti sve dok budem igrao. E sad, koliko će to trajati, ne znam - kazao je Simonović za “Glas Srpske”.

Pogled na širi spisak selektora Aleksandra Đorđevića, na kojem je i njegovo ime, pokazuje da će biti izuzetno teško probiti se među 12 igrača koji će putovati na Mundobasket. Proteklih godina konkurencija je bila jaka, ali se čini da nikada nije bila jača pa će Đorđević, baš kao i selektor SAD Greg Popović, biti na slatkim mukama koga da izabere.

- To je dobro i samo može da donese napredak ekipi. Aktuelni smo vicešampioni sveta i to moramo da branimo i napadamo još više ciljeve, što će podrazumevati veliki rad na svakom treningu kada ćete morati dati maksimum da biste izborili mesto među odabranima koji će u Kinu - naglasio je Simonović.

Upravo taj spisak izazvao je euforiju u javnosti jer mnogi očekuju da će se Srbija prošetati do finala, gdje bi trebalo da je čekaju SAD.

- Mi igrači nismo poleteli iako je lepo videti taj spisak. Sistem u reprezentaciji postavljen je odavno i ne dozvoljava da nas ponese euforija. Uloge su podeljene i svi su u službi tima koji je na prvom mestu, tako da nema ni iskakanja pojedinaca - rekao je Simonović.

Sa članom Denver Nagetsa Nikolom Jokićem osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prije tri godine. Tada je Jokić bio velika nada srpske košarke, dok je danas najplaćeniji srpski košarkaš svih vremena te član idealne petorke NBA lige.

- Čudo. Tako se Jokić jednostavno može opisati jer je u suprotnom potrebno mnogo reči da bi ga opisali. Sjajan je i momak i samo nebo mu je granica po igri i načinu kako on doživljava košarku. Uživanje je gledati kako on igra, pogotovo biti deo njegove ekipe. Sigurno je da će dati maksimum za reprezentaciju i to ne samo na terenu već i van njega da tim profitira i pruži ono najbolje - bio je jasan Simonović.

Okončanjem sezone napustio je redove Zenita sa kojim mu je istekao ugovor, tako da je slobodan u izboru nove sredine. Sankt Peterburg je napustio nakon dvije godine, a njegov sada već bivši klub podnio je zahtjev za dobijanje specijalne pozivnice za Evroligu i ima ogromne šanse da je i dobije, dok je nastup u elitnom takmičenju iduće sezone jedna od želja iskusnog krila.

- Istekao mi je ugovor sa Zenitom i još ne znam gde ću nastaviti karijeru, odnosno kako će se situacija razvijati. Moj agent radi na tome i u pregovorima je sa nekim timovima. U principu, juri se klub koji će igrati u Evroligi i to je prva želja, ali sad... biće šta bude - izjavio je Simonović.

Povratak u Crvenu zvezdu, gdje je bio kapiten, uvijek je jedna od opcija, a zanimljivo je bilo njegovo dopisivanje na “Instagramu” sa bivšim saigračima iz “crveno-bijelog” tima Čarlsom Dženkinsom i Dionom Tompsonom koje je pozvao da se vrate u Beograd. Da li je time već naslutio ekipu u kojoj će igrati iduće sezone, pokazaće naredni dani.

- Svi znaju da me najlepše emocije vezuju za Zvezdu, gde sam proveo najlepše trenutke karijere, a sa upravom i stručnim štabom imam odličan odnos. Zvezdu doživljavam kao svoj klub, svoju kuću, a sad, da li će doći do saradnje, zaista ne znam, mada je možda rano i govoriti o tome pošto se sezona privodi kraju i tek nas očekuje vruće transfer leto - rekao je Simonović.

 

Kumovim stopama

Simonović je čest gost Banjaluke u kojoj živi njegov kum Marko Šćekić, sa kojim je svojevremeno igrao u Budućnosti. Šćekić je trenutno trener OKK Borac, a Simonović je bio gost na seminaru za trenere održanom u gradu na Vrbasu.

- Polako se spremamo za trenersku karijeru. Marko je već polako počeo jer je malo stariji od mene, dok ću i ja tim putem kad završim sa igranjem. Ipak, igraću još koju godinu, ali na vreme krećem sa edukacijom - rekao je Simonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana