Marko Jošilo, kapiten Igokee: Moramo da se “potučemo” sa Tenerifima

Dejan Marić
Marko Jošilo, kapiten Igokee: Moramo da se “potučemo” sa Tenerifima

LAKTAŠI - Košarkaši Igokee večeras polažu prvi test druge faze Lige šampiona. Rival je odlična ekipa Tenerifa, poprište bitke dvorana Laktaši, a početak boja 18.30 časova.

“Igosi” igraju sjajnu košarku ove sezone. Kroz kvalifikacije su izborili nastup u društvu najboljih. Potom su sa skorom 3-3 prošli prvu grupnu fazu, a isti podvig žele da naprave i u fazi takmičenja u kojoj je ostalo još 16 timova.

Nisu učenici Dragana Bajića ni u prvoj grupi bili favoriti, pa su uzeli mjeru Turk Telekomu, Hapoelu iz Jerusalima i Limožu. Sada će izazov biti još veći, pošto će, pored Tenerifa, koplja ukrštati i sa aktuelnim osvajanjem ovog takmičenja San Pablo Burgosom, te VEF Rigom.

Večerašnji protivnik biće možda i najveći izazov. Jer, riječ je o ekipi koja briljira, u ACB ligi je jedno od najprijatnijih iznenađenja, ima sjajne igrače, širok roster i igra dopadljivu košarku nerijetko postižući 100+ poena.

Pa ipak, nešto će se pitati i domaćin. Igokea je ove sezone pobjeđivala timove koji igraju Evroligu, Evrokup i imaće priliku da iznova dokaže da vrijedi. Kapiten Marko Jošilo vjeruje da on i saigrači neće razočarati.

- Pred nama je utakmica protiv totalno napadačke ekipe koja igra na koš više, na pas više. Ideja Tenerifa je postići što više poena i to im očigledno odgovara jer igraju sjajno i u Ligi šampiona i ACB ligi. Imaju ozbiljan tim, širok roster, znaju šta hoće i moram da ih pohvalim. Mi, s druge strane, moramo da nametnemo naš način igre. Ne smemo da uđemo u trku sa njima, treba da igramo čvrstu odbranu i fizičku košarku. To je naša šansa da držimo meč u ravnoteži - jasan je Jošilo.

Prema njegovim riječima, on i saigrači neće smjeti da se fokusiraju na samo jednog protivničkog igrača, jer svako može da “iskoči” i preuzme ulogu lidera.

- Sasu Salin možda jeste njihov najbolji strelac, Marselinjo Uertas dirigent, međutim, igramo protiv sastava koji ne zavisi od jednog košarkaša. Imaju širinu, igraju timski, a mi moramo da odgovorimo na isti način.

Jošilo i društvo su pred elitni ispit izgubili derbi protiv Budućnosti, iako su 37 minuta kontrolisali igru i rezultat. Jošilo tvrdi da taj poraz neće ostaviti traga na ekipu.

- Poraz od Budućnosti je arhiviran. Nema vremena za tugovanje. Ovo je martovsko ludilo. Kao što sada nismo puno žalili, tako ne bismo ni mnogo slavili da smo pobedili. Gledamo samo napred. Treba da ispunjavamo svoje obaveze na najbolji mogući način. U svakoj utakmici treba da samo sve od sebe da damo - zaključio je Jošilo.

Šampionsko iskustvo

 Košarkaši Tenerifa mogu se pohvaliti velikim uspjesima u Ligi šampiona. Jer, 2017. su otišli do kraja i podigli pehar, iste godine su bili i prvaci Interkontinentalnog kupa, koji su osvojili i 2020. Članovi elitnog društva španske košarke su već devet uzastopnih sezona. Aktuelna kampanja bi mogla da im bude i najuspješnija, pošto drže odlično, četvrto mjesto. Činjenica da su najefikasniji tim ACB lige dovoljno govori. Predvode ih asovi poput Marselinja Uertasa, Đorđa Šermandinija, Sasua Salina, Tajlera Kavanoa, Danija Dieza... Dres “kanarinaca” nosi i Mrkonjićanin Dejan Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana