Ljubiša Tumbaković deseti selektor u deset godina

Dušan Repija
Ljubiša Tumbaković deseti selektor u deset godina

Beograd - Selektor fudbalske reprezentacije Srbije danas će i zvanično postati Ljubiša Tumbaković, koji će imati istu platu kao i njegovi prethodnici Mladen Krstajić i Slavoljub Muslin - 300.000 evra godišnje.

On je dobio povjerenje članova Izvršnog odbora FS Srbije, koji će na sjednici (13 časova) i zvanično potvrditi njegovo imenovanje. Doskorašnji selektor Crne Gore tako će postati deseti selektor Srbije u deset godina. Klupa “orlova” postala je vrlo tvrda i neudobna Radomiru Antiću na kraju mandata, a onda su isto osjetili Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić, Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat, pa ponovo Ćurčić, Muslin i Krstajić. Iz nekog razloga bila je negostoljubiva čak i onda kada je rezultatski sve išlo kako treba, što je na svojoj koži osjetio Muslin. Iz svega navedenog, kao i trenutne atmosfere poslije debakla u Ukrajini jasno je da Tumbakovića ne čeka lak posao. Prioritet svih prioriteta naravno mu je da odvede Srbiju na Evropsko prvenstvo na kojem nije bila od 2000. godine. Situacija u grupi B prilično je komplikovana poslije uvodna tri meča, pa će septembarski okršaji sa Portugalijom u Beogradu i gostovanja u Luksemburgu biti presudni za “orlove”.

Druga opcija za Tumbakovića i Srbiju je plasman na Evropsko prvenstvo preko završnog turnira Lige nacija. Tu su, barem za sada, rivali Norveška u polufinalu, a pobjednik Škotska - Finska u finalu, mada bi moglo da dođe do promjena, zavisno od ishoda kvalifikacija.

Ostaje da se vidi da li odlazak Krstajića znači i povratak Luke Milivojevića, Matije Nastasića i Marka Grujića u nacionalni tim. Prva dvojica više puta su ponovili da neće igrati za nacionalni tim sve dok je Krstajić selektor, dok Grujić očigledno ima dublji problem, jer nije bio u kombinaciji ni kod Krstajića, ali ni dosadašnjeg selektora mlade reprezentacije Gorana Đorovića.

Tumbaković je najveći pečat ostavio radom u Partizanu (1992-1999, 2000-2002), sa kojim je šest puta bio prvak države i osvojio tri puta Kupa, a bio je i dva puta šampion Kine sa Šandongom. Između ostalog radio je u grčkom AEK-u, te u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Iranu. Od 2016. godine vodio je Crnu Goru, ali je dobio otkaz prije mjesec dana, jer nije želio da vodi “sokolove” protiv samoproglašenog Kosova.

Dvije stvari protiv Antića

Najozbiljniji kandidat pored Ljubiše Tumbakovića za mjesto selektora bio je Radomir Antić. Navijači se sa osmijehom sjećaju perioda dok je iskusni stručnjak vodio “orlove” i navijali su za tu opciju, ali do ponovne saradnje nije došlo. Naime, Antić ne bi mogao da vodi Srbiju u naredne dvije utakmice, jer je još na snazi suspenzija koju je dobio na Mundijalu 2010. godine. Pored toga, sa tadašnjim čelnicima FS Srbije nije se rastao na najbolji način pa mu se i danas zamjera tužba protiv srpske kuće fudbala, koja je završena tek ispred Suda za arbitražu u Lozani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana