Liga spala na devet klubova

Siniša Kotaraš
Liga spala na devet klubova

Banjaluka - Ono o čemu se cijelo ljeto raspravljalo i što se od početka takmičenja naslućivalo na kraju se i dogodilo. Fudbalski klub Sloga iz Gornjeg Crnjelova i definitivno je istupio iz Prve lige Republike Srpske, koja je na taj način ostala sa devet ekipa.

Svi rezultati koje je prošlogodišnji vicešampion Srpske u ovoj sezoni ostvario, porazi od Tekstilca (0:8), te Željezničar Sport Tima (10:0) biće obrisani, a preostali mečevi neće biti registrovani službenim rezultatom 3:0.

Nakon što je klub iz Gornjeg Crnjelova poslao saopštenje medijima o istupanju iz takmičenja, ono je kao službeni dopis stiglo i u kancelariju Fudbalskog saveza RS pa je konačnu odluku o svemu donijela Takmičarska komisija FSRS.

Ona je bila jasna i očekivana. Sloga iz Gornjeg Crnjelova nije više član Prve lige RS i njeni rezultati biće izbrisani iz tabele.

- FK Sloga iz Gornjeg Crnjelova je u prva četiri kola ove sezone odigrao je samo dvije utakmice. U trećem kolu, kada je trebalo da bude domaćin Jedinstvu iz Brčkog, nije se pojavio, dok je tražio odgađanje meča četvrtog kola kada je trebalo da gostuje kod Slavije u Istočnom Sarajevu. Dobili su odobrenje i ta utakmica je zakazana za 18. septembar. - istakao je predsjednik Takmičarske komisije FSRS Đorđe Starčević.

- Međutim, u međuvremenu su donijeli odluku o istupanju iz lige pa nismo mogli drugačije da postupimo nego da donesemo odluku po Pravilniku o takmičenju - dodao je Starčević.

Odustajanjem od takmičenja u Prvoj ligi Sloga istovremeno neće moći na da zaigra u Kupu Republike Srpske.

- I to je prema propozicijama, tako da će Podrinje iz Janje, koje je trebalo da bude protivnik Slogi u šesnaestini finala, bez borbe izboriti plasman u narednu rundu. Takođe, radi samovoljnog napuštanja takmičenja FK Sloga, kao i odgovorna lica u klubu, biće predati Disciplinskoj komisiji na dalji postupak - potvrdio je Starčević.

Ovo, nažalost, nije prvi ovakav slučaj jer su u prošlosti zabilježeni još neki slični, kako u prvim, tako i u drugim ligama RS.

Pamte se istupanja, ali prije početka sezone, Crvene zemlje iz Nove Vesi, Mladosti iz Velike Obarske, Lijevča iz Nove Topole, kao i posljednji slučaj Karanovca, koji je ovog ljeta odustao od Druge lige zapad, a onda se, po svemu sudeći, i ugasio.

Takođe, bilo je i slučajeva da ekipe odustanu na polusezoni, poput dvostrukog šampiona RS Boksita iz Milića ili Stakorine iz Čajniča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana