Košarkaš Virtusa Dejan Kravić za “Glas Srpske”: Uvijek sam bio autsajder, pa mi je trofej vrlo drag

Milan Zubović
Košarkaš Virtusa Dejan Kravić za “Glas Srpske”: Uvijek sam bio autsajder, pa mi je trofej vrlo drag

Bolonja - Prvu sezonu u novom klubu srpski košarkaš koji posjeduje i kanadski pasoš ukrasio je trofejom. Dejan Kravić sa Virtus Bolonjom stigao je do pehara FIBA Lige šampiona trijumfom nad Tenerifeom u finalu što mu je bio trofej u karijeri na međunarodnoj sceni, a njime je italijanski klub najavio povratak u evropski vrh nakon petnaestak godina stagnacije.

Kravić je rođen u Mostaru 1990. godine, a vrlo brzo nakon toga sa roditeljima odselio preko Atlantika školovao se u SAD, gdje je igrao košarku na Jorku i Teksas Teku. Seniorsku karijeru započeo je u grčkom Retimnu za kojeg je igrao u dva navrata, a potom nastavio u holandskom Den Bošu, belgijskom Briselu  i grčkom Panioniosu. Bio je presrećan poslije podizanja trofeja.

- Osvajanje trofeja mnogo mi znači i srećan sam što sam dio ekipe koja je osvojila bitno takmičenje kao što je Liga šampiona. Bio sam autsajder tokom cijele karijere. Odgovorio sam svima koji su sumnjali i još uvijek sumnjaju u mene. Sada sam šampion. To je moje zauvijek. I obećavam da sam tek počeo - izjavio je Kravić.

Kkarijeri je igrao na Ol staru holandske lige, osvojio Kup Holandije 2016, a Superkup iste države godinu ranije. Tokom Fajnal fora u Antverpenu nije osjetio težinu igranja koje donose dvije utakmice u tri dana.

- Znali smo šta je naš zadatak i kako da započnemo takmičenje. Znali šta nam je prioritet i fokus te kako da realizujemo plan igre od prve do posljednje sekunde - dodao je Kravić.

Razloge za rasterećen, ali veoma odgovoran pristup utakmicama na završnom turniru vidi u treneru Aleksandru Đorđeviću koji je ekipu preuzeo 11. marta ove godine od Stefana Sakripantija.

- Želio je da maksimalno iskoristimo ovu priliku. Rekao je da smo blagosloveni plasmanom na Fajnal for, ali da je sada vrijeme da odemo do kraja i dodao da moramo biti koncentrisani tokom svih 40 minuta i ne zaboravimo da se moramo zabavljati - naglasio je Kravić.

Njegovo poznanstvo sa Đorđevićem datira iz 2014. godine i reprezentacije Srbije, a ove putevi su im se ukrstili u klubu.

- Saradnja sa Đorđevićem mnogo mi znači. Zvao me na pripreme reprezentacije 2014. godine odmah nakon što sam završio karijeru u srednjoj školi. Bio je veliki igrač i veliki je trener prema kojem imam najveće moguće poštovanje - jasan je bio Kravić.

Momak koji podsjeća na nekadašnjeg košarkaša Arijana Komazeca jer slobodna bacanja izvodi jednom rukom već na početku takmičenja vjerovao je u osvajanje pehara.

- Na početku takmičenja očekivao sam da dođemo do trofeja. Okupljen je veoma talentovan tim koji je ranije igrao u Evropi na visokom nivou. Nažalost, već na samom startu sezone imali smo nekoliko povreda, ali smo srećom ozdravili na vrijeme i bili spremni za Fajnal for kada smo ostvarili veliki cilj - istakao je Kravić.

Takmičenje u grupnoj fazi Virtus je završio na prvom mjestu sa deset pobjeda i četiri poraza ispred Bešiktaša, Neptunasa, Promiteasa, Starzbura, Ostendea, Bajrojta i Olimpije. U šesnaestini finala Lige šampiona eliminisali su Le Man, potom su bili bolji od Nantera da bi u polufinalu nadigrali Broze Bamberg. Košarkaš koji je visok 213 centimetara i igra na poziciji centra jednu utakmicu označio je kao ključnu.

- Da možemo otići do kraja i uzeti pehar shvatili smo poslije utakmice sa Neptunasom kada smo većim dijelom susreta bili u podređenom položaju, ali smo sabrali i zbili redove što nam je donijelo trijumf koji nam je pokazao put kojim moramo ići - rekao je Kravić.

 

Reprezentacija

Kravić nema sreće sa reprezentacijom Srbije. Bio je blizu odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, ali je otpao tokom priprema dok je novi poziv dobio novembra prošle godine pred peti kvalifikacioni prozor. Ipak, ni tada nije zaigrao. Ne zna da li će mu dobre partije donijeti poziv za pripreme “orlova” za Svjetsko prvenstvo.

- Vidjećemo - ostao je zagonetan Kravić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana