Klop i Buvač na Enfildu

Priredio: Dušan Repija
Klop i Buvač na Enfildu

Liverpul - Era Brendana Rodžersa na "Enfildu" završena je poslije remija Liverpula u gradskom derbiju protiv Evertona (1:1), a na klupi će ga gotovo sigurno naslijediti bivši trener Borusije Jirgen Klop, zajedno sa stalnim saradnicima, među kojima je i Željko Buvač.

Period od ljeta 2012. do danas jedan je od najturbulentnijih u istoriji jednog od najvećih klubova svijeta, a završio je kobno po Sjevernog Irca, iako je bio na korak od istorije.

Sve bi možda bilo drugačije da Stiven Džerard nije napravio grešku koja će ga sigurno proganjati cijeli život. Tri kola prije kraja sezone 2013/14. Liverpul je imao meč loptu za dugo čekanu titulu protiv Čelzija, ali je kapiten napravio kardinalnu grešku. Demba Ba je to iskoristio, Čelzi slavio, a Mančester siti ispred nosa odnio već viđeni trofej, koji na "Enfildu" čekaju od sezone 1989/90. Taj događaj negativno je uticao na Rodžersa, koji je u idućem prelaznom roku pokušao da osvježi ekipu i krene u novi napad na titulu, ali se ispostavilo da je pravio grešku za greškom.

Za vrijeme svog mandata potrošio je nevjerovatnih 380 miliona evra i uglavnom dovodio nedokazane igrače. Dolazili su skupi promašaji, a odlazili nosioci igre. Otkako je Luis Suarez prešao u Barselonu, "redse" muči hronična neefikasnost, a zamjene u vidu Marija Balotelija, Fabija Borinija, Jaga Aspasa i drugih nisu donijele nikakav rezultat. Uz to, odlučio je da mu nije potreban ni Rahim Sterling, a zahvalio se i ikoni kluba Stivenu Džerardu. Ipak, ima nešto što ide i u njegovu odbranu, jer Rodžers nije mogao da dovede nijednog fudbalera dok to ne aminuje Odbor za transfere.

Mediji prenose da su nerijetko ljudi koji čine odbor samoinicijativno donosili odluke i bez Rodžersovog znanja dovodili igrače. Upravo je postojanje ovog tijela glavni kamen spoticanja što Klop već nije potpisao ugovor, jer harizmatični Nijemac nije spreman da mu se iko miješa u rad, pogotovo kada je riječ o izboru igrača. U igri za menadžera Liverpula bio je i Karlo Anćeloti, ali je Klop, po svemu sudeći, pobijedio u ovoj trci i već sutra bi mogao da sjedne na klupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana