Junajted osvojio Ligu Evrope i vratio se u Ligu šampiona

B92
Junajted osvojio Ligu Evrope i vratio se u Ligu šampiona

Fudbaleri Mančester Junajteda savladali su Ajaks 2:0 (1:0) za titulu Lige Evrope i povratak u Ligu šampiona.

"Crveni đavoli" su prvu titulu u takmičenju, računajući i "pretka" Kup UEFA, osvojili pogocima Pola Pogbe u prvom i Henriha Mhitarjana u drugom poluvremenu na Frends areni u predgrađu Stokholma Solni.

Junajted je osvojio svoj šesti trofej u Evropi, poslije tri Lige/Kupa šampiona, te po jednog Superkupa i Kupa pobjednika kupova.

Tim Žozea Murinja je poveo u 18. minutu udarcem Pogbe sa ivice kaznenog prostora, uz pomoć odbitka od jednog defanzivca je prevario golmana Ajaksa, nakon čega je Portugalac "povukao" ekipu i prepustio rivalu kontrolu lopte.

Ajaks je imao veći posjed, tražio je put do gola rivala, ali je Junajted bukvalno "udavio" igru jer "kopljanici" nisu imali rješenje za posljednju liniju "Crvenih đavola", pet od šest njihovih šuteva je izblokirano.

S druge strane, engleski velikan je strpljivo čekao šansu da riješi meč i dočekao je već na startu drugog poluvremena u Solni.

Tačku je stavio Mhitarjan, Jermen se sjajno snašao na ivici peterca kada je polu "makazicama" poslao u mrežu loptu nakon neuspješnog šuta Krisa Smolinga glavom poslije kornera.

Murinjo je osvojio svoj četvrti evropski trofej poslije, prvi je trener koji ima po dve titule Lige šampiona i Lige Evrope.

Na Old Traford je donio prvi međunarodni trofej poslije devet godina, a 42 ukupno u svojoj istoriji. Liga Evrope/Kup UEFA je bio jedini evropski trofej koji je nedostajao bogatoj Junajtedovoj riznici.

"Đavoli" su do titule LE stigli osvojivši drugo mjesto u Grupi A iza Fenerbahčea, a ispred Fejenorda i Zorje sa skorom 4-0-2, a potom nadigravši u plej-ofu Sent Etjen, Rostov, Anderleht i Seltu Vigo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana