Istraživanje Asošijeted presa podsjeća na remek-djelo Dušana Kovačevića: Špijun Kataru donio Mundijal

G.S.
Istraživanje Asošijeted presa podsjeća na remek-djelo Dušana Kovačevića: Špijun Kataru donio Mundijal

NjUJORK - Svijet je ostao u čudu kada je FIFA odredila da Katar bude domaćin Mundijala 2022. godine, ali je sada jasno da drugačije nije ni moglo biti. Abnormalno bogati domaćini angažovali su, naime, bivšeg agenta CIA da špijunira konkurente i podmeće im klipove u točkove.

Američka novinska agencija Asošijeted pres objavila je obimno istraživanje, a prema ovoj priči bi se komotno mogao snimiti film. Naslov bi mogao da bude “Katarski špijun”, u stilu remek-djela Dušana Kovačevića, samo što su u glavnim ulogama bili mnogo moćniji igrači od giganata glumišta Danila Bate Stojkovića, Zvonka Lepetića i Bore Todorovića - Katar, CIA i FIFA, na čijem je čelu tada bio korumpirani Sep Blater.

Katarani su angažovali bivšeg oficira CIA Kevina Čalkera da špijunira konkurente poput SAD i Australije, ali i ključne fudbalske zvaničnike koji su izabrali domaćina. Neograničena količina novca omogućila im je da paze na svaku sitnicu kako bi bili sigurni da će dovesti 32 najbolje selekcije u zaliv. Prismotra je podrazumijevala da se neko predstavlja kao fotoreporter kako bi pratio ponudu suparničkih država ili da se na “Fejsbuku” predstavlja kao privlačna žena kako bi se približio meti. Operativci koji rade za Čalkera i Katar takođe su tražili evidenciju poziva na mobilnom telefonu najmanje jednog visokog zvaničnika FIFA uoči glasanja 2010. Takođe je zadužio podizvođačku firmu “Dilidžens” iz Londona da pribavi komunikacione i finansijske podatke zvaničnika FIFA Džeka Vornera i Čaka Blejzera. Blejzer, bivši najviši američki fudbalski zvaničnik koji je priznao krivicu po optužbama za korupciju u vezi sa FIFA i radio kao doušnik za FBI, umro je 2017.

- Najveće dostignuće projekta “Nemilosrdni” su uspješne operacije prodora usmjerenih na glasne kritičare unutar FIFA - navodi se u jednom dokumentu Čalkerove kompanije “Global risk advajzers” iz 2014, koji opisuje projekat za čije je izvođenje zatraženo 387 miliona dolara tokom devet godina.

Koliko je na kraju otišlo novca za ovu operaciju, nije poznato, ali je jasno da jedan od ključnih ljudi u kampanji, šeik Jusef al-Karadavi, nije štedio. To potvrđuju i njegove riječi kada je prije 11 godina slavodobitno kazao da je Katar ponizio Sjedinjene Američke Države.

Priča koje će diskreditovati domaćina Mundijala sigurno će biti još, ali su oni uspjeli u svojoj namjeri i jedno je sigurno - Katarani neće žaliti novac da svijetu pokažu raskoš i opravdaju dobijanje domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana