Igrači idu za novcem, ne slušaju svoje srce

Agencije
Igrači idu za novcem, ne slušaju svoje srce

Rim - Nema danas mnogo sportista koji prate svoje srce. Da sam mislio samo o novcu, otišao bih iz Rome još prije deset godina. Za mene je strast najvažnija, rekao je Frančesko Toti.

Na prste ruku možete izbrojati sportiste kao što je Toti. Cijelu karijeru, 29 godina, igra u Romi kojoj je dao srce, dušu i tijelo. Mogao je da ode gdje god je želio, ali je ljubav prema "vučici" veća od nečijih miliona. Zato ga navijači Rome gledaju kao boga. Rijetko izlazi na ulice Vječnog grada, a kada se to desi, nastaje pomama. Izlizana je priča da je fudbal odavno postao biznis i da je novac preuzeo potpunu kontrolu. Vjernost, odanost i posvećenost jednom klubu je misaona imenica, a junaci poput Totija, Alesandra del Pjera, Stivena Džerarda ili Džona Terija polako, ali sigurno iščezavaju. Italiju ovih dana trese transfer bomba jer je Gonzalo Iguain napustio Napoli i prešao u redove najvećeg konkurenta Juventusa za ogromnih 94,7 miliona evra. Napulj je u šoku, kontroverzni vlasnik kluba Aurelio de Laurentis "bljuje vatru", dok je ovaj potez Argentinca osudio njegov zemljak i ikona Napolija Dijego Armando Maradona. Situacija u današnjem fudbalu nerazumljiva je Totiju, ali je svjestan da je novac osnovni krivac.

- Pogledajte šta se sada dogodilo sa Iguainom. To je katastrofa, ali je sa druge strane normalno. Stranac u Italiji pređe u drugi tim ako mu se ponudi više novca. Nema mnogo stranaca kao što je Maradona koji je pokazao ljubav. Fudbaleri su danas kao nomadi. Oni prate novac, ne svoje srce. Možda je to i glavna razlika između mene i svih ostalih - rekao je Toti.

Juventus je ovog ljeta u centru pažnje evropske fudbalske javnosti. Osim ovog bombastičnog transfera Iguaina, uspjeli su iz Rome da dovedu Miralema Pjanića, dok se mjesecima priča o odlasku Pola Pogbe koji bi mogao da obori sve rekorde po visini obeštećenja.

- Sada je u centru svega novac. Igrači češće mijenjaju timove da bi više zaradili. Navijači dolaze na stadione kako bi se zabavili i kako bi gledali fudbalere koji su uvijek u istom timu. Oni ne očekuju da će ih neko izdati - rekao je Toti.

A izdaja je bilo, posljednja u nizu je ova Iguainova. Navijači Barselone gađali su Luisa Figa svinjskom glavom kada je prvi put sa Realom gostovao na "Nou kampu", Ronaldo je kamenovan kada je napuštao Inter, a na našim prostorima kao zemljotres je odjeknuo transfer bivšeg golmana i kapitena Crvene zvezde Vladimira Stojkovića u Partizan.

Neki igrači se mogu kupiti novcem, ali je samo jedan Princ Rima. 

Iguain stigao u Torino

Najskuplje pojačanje u istoriji Juventusa Gonzalo Iguain stigao je u Torino na ljekarske preglede i trebalo je da potpiše ugovor.

- Drago mi je da sam došao u Juventus i što počinjem novu avanturu. Trenutno samo razmišljam o tome kako da se što prije uklopim i dam sve od sebe. Srećan sam što ću u napadu igrati sa Paulom Dibalom, nadam se da ćemo osvojiti Ligu šampiona - rekao je Iguain.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana