Igor Dodik, generalni menadžer KK Igokea: Klubovi za ULEB, još nema dogovora

Milan Zubović
Igor Dodik, generalni menadžer KK Igokea: Klubovi za ULEB, još nema dogovora

Banjaluka - Predstavnici svih 12 košarkaških klubova, koji su prošle godine osnovali novu Jadransku ligu dali su podršku regionalnom takmičenju koje će biti održano i iduće sezone, ali još nije jasno po kom sistemu.

Postoji prijedlog da ABA liga bude takmičenje zatvorenog tipa u kojem će igrati klubovi osnivači bez obzira na plasman u nacionalnim prvenstvima i Liga bi brojala 12 ekipa.

- Potrošili smo mnogo vremena i živaca da održimo ABA ligu u ovoj sezoni i želimo da zadržimo kontinuitet. Zatvoreni tip bi ličio na ono što ULEB Evroliga pokušava da napravi za iduću sezonu sa 11 stalnih timova i pet koji će proći kroz kvalifikacije ili dobiti pozivnicu. Zatvoreni tip važio bi određeni period dok se ne riješe sve nesuglasice na relaciji FIBA - ULEB. Svi smo dali pristanak da se ABA liga i dalje igra, ali nije jasno šta će biti sa evropskim takmičenjima - izjavio je generalni menadžer Igokee Igor Dodik.

Ovim potezom klubovi bi željeli da se ograde od eventualnih sankcija koje bi im mogli nametnuti nacionalni savezi ukoliko se priklone ULEB, a savezi FIBA jer treba očekivati da će FIBA vršiti pritisak na klubove preko nacionalnih saveza. Navodno, prvi čovjek Evrolige Đordi Bartomeu ponudio je ugovor ABA ligi na tri sezone, ali ima još dosta detalja o kojima se mora raspravljati. Ukoliko se rukovodstvo Jadranske lige prikloni ULEB-u, iduće sezone šampion regionalnog takmičenja nastupaće u Evroligi, dok će tri ekipe po plasmanu steći pravo igranja u Evrokupu.

- Nije jasno šta tačno nudi FIBA i tu je ostalo još praznog prostora za dogovor. Za sada, svi smo načelno za ULEB i njegova takmičenja, Evroligu i Evrokup, ali ništa nismo potpisali i prvo treba da vidimo ugovor koji nam nude i sve ostale uslove pa ćemo tek onda odlučiti hoćemo li potpisati saradnju ili ne - istakao je Dodik.

Prema ranijim informacijama, FIBA je ABA ligi ponudila dva direktna mjesta u Ligi šampiona, dok bi trećeplasirani klub sa Jadrana igrao u kvalifikacijama. Na sastanku u Zagrebu jedino je Cibona podržala FIBA, dok je ostalih 11 klubova bilo za ULEB.

- Ukoliko neki od klubova odustane od takmičenja u Evrokupu, taj mandat se vraća ULEB-u, koji ga obično vrati ligi iz koje taj klub dolazi. ULEB nema ništa protiv da peti, šesti ili sedmi klub ABA lige igra u Evrokupu, ali nije dozvoljeno da ekipa koja odustane od Evrokupa igra u FIBA takmičenju - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana