Goran Obradović, trener Ivane Španović za “Glas Srpske”: Najteže iskovana medalja do sada

Dušan Repija
Goran Obradović, trener Ivane Španović za “Glas Srpske”: Najteže iskovana medalja do sada

Glazgov - Heroina srpske atletike Ivana Španović treći put u nizu popela se na krov Evrope kada je riječ o dvoranskim prvenstvima, a prema riječima njenog trenera Gorana Obradovića, bilo je to najkompleksnije iskovano odličje do sada.

Razlog je jednostavan - Ivana je prije šest mjeseci povrijedila Ahilovu tetivu zbog koje je odustala od nastupa u finalu Evropskog prvenstva na otvorenom. Uporna kakva jeste, vratila se brže nego što je uobičajeno i dočekala dane slavlja.

- Definitivno je ovo bio najteži put. Takav tip povrede ne samo da ostavlja fizički trag, već i psihološki, jer se psiha duže vraća u normalu nego telo. Uspeli smo u izuzetno kratkom periodu da sve posložimo, a rezultat je njena 11. medalja od 2013. do danas - rekao je Obradović za “Glas Srpske”.

Šampionski skok izvela je u petoj seriji (6,99 metara), te za šest centimetara prestigla najprijatnije iznenađenje takmičenja Bjeloruskinju Nastasiju Mirančuk Ivanovu.

- Onaj ko se razume u skokove video je da je imala dosta problema. Trebalo joj je pet skokova da dođe na svoje. Znali smo da ima dužinu od sedam metara, ali je bilo malo teže realizovati takav skok. Verovao sam da će joj glavna rivalka biti Malaika Milhambo, ali je Beloruskinja iznenadila, a Nemica podbacila - rekao je Obradović.

 Uspjehom u Glazgovu Španovićeva je izjednačila rekord legendarne Hajke Dreksler koja je takođe tri puta zaredom pokorila Evropu.

- I to je dokaz kakav je kontinuitet uhvatila. Da nije bilo onog nesrećnog Londona te povrede u Berlinu prošlog leta, osvojila bi medalju na svakom od 13 velikih takmičenja u nizu, što je potvrda dobrog rada za sve nas - naglasio je Obradović.

Pošto pravi šampioni uvijek gledaju unaprijed i postavljaju cilj, Ivana ne krije da je krajnje odredište zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, sa međustanicom na Svjetskom prvenstvu u Dohi početkom oktobra.

- Sve staje u idućih godinu i po. Nedostaju nam ta dva zlata i sve ćemo podrediti njima. Specifično je što je Svetsko prvenstvo pomereno skoro tri meseca kasnije zbog vremenskih uslova u Kataru, pa moramo da budemo vrlo oprezni sa načinom pripreme. Nismo se do sada susretali sa tako razvodnjenom sezonom, ali kako je nama tako i je ostalima. Samo je bitno da Ivana bude zdrava, a za ostalo ćemo mi da se pobrinemo - rekao je Obradović.

Čestitke iz Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući predsjedništva Bih Milorad Dodik te predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović uputili su čestitke Ivani Španović na trećem evropskom dvoranskom zlatu u nizu.

 

Jovančević

Srpska atletika u Glazgovu je postala bogatija i za bronzu Strahinje Jovančevića u skoku udalj, koju je malo ko očekivao.

- Dečko je napravio jedno od najvećih iznenađenja na prvenstvu. Znali smo da može mnogo, ali niko nije očekivao medalju. Izuzetno se poštujemo i pomažemo jedni drugima, radimo sve u interesu sportista i verujem da će sistemski rad koji je zaživeo u Srbiji iskovati još mnogo medalja - rekao je Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana