Gepardi u kopačkama

Agencije
Gepardi u kopačkama

Madrid - Fudabler madridskog Reala Geret Bejl najbrži je igrač svijeta sa loptom u posjedu potvrdila su istraživanja Međunarodne svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Velšanin sa loptom dostiže brzinu od 36,9 kilometara na sat, dok je na drugom mjestu manje poznati Meksikanac njemačkih korijena Jirgen Dam iz Pačuke. Svi igrači, osim drugoplasiranog, koji se nalaze na ovoj listi velike su svjetske zvijezde i pravi umjetnici sa loptom te igraju u najvećim evropskim klubovima. Za razliku od njih Dam igra za jedna od najstarijih meksičkih klubova iz istoimenog grada, a u dresu sadašnje ekipe debitovao je 2013. godine. Obzirom da ima tek 23 godine i odličnu preporuku što se tiče brzine može se očekivati da ga uskoro kupi neki evropski tim.

Poređenja radi, najbrži čovjek planete je Jamajkanac Jusein Bolt koji je vlasnik svjetskih rekorda na 100 i 200 metara. Prvu dionicu istrčao je za 9,58 sekundi na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine dok je na istom takmičenju dvostruko dužu dionicu istrčao za 19,19 sekundi. Bolt je trčao prosječnom brzinom od 44,72 kilometra na sat, ali je pitanje kolika bi ta brzina bila da vodi loptu nogama. Boltov pokušaj da postane član Mančester junajteda završila se neslavno i on je dobio priliku da obuče dres "crvenih đavola" samo u jednom egzibicionom meču, na kojem nije pokazao potrebno tehničko znanje.

Ipak, brzine ovih sportista nisu ni približne brzinama koje postižu životinje. Tako na primjer, najbrža životinja svijeta gepard može da istrči određene dionice brzinom većom od 100 kilometara na sat što je daleko više od bilo kojeg fudbalera ili sprintera.

Lista najbržih

1. Geret Bejl (Real Madrid) 36,9 km/č

2. Jirgen Dam (Pačuka) 35,23

3. Antonio Valensija (Mančester j.) 35,1

4. Aron Lenon (Everton) 33,8

5. Kristijano Ronaldo (Real Madrid) 33,6

6. Teo Volkot (Arsenal) 32,7

7. Lionel Mesi (Barselona) 32,5

8. Vejn Runi (Mančester j.) 31,2

9. Frank Riberi (Bajern) 30,7

10. Serhio Ramos (Real Madrid) 30,6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana