Gavrilović na kormilu Zvezde

Agencije
Gavrilović na kormilu Zvezde

BEOGRAD - Potvrda da Milan Tomić nije više trener Crvene zvezde stigla je i prije obraćanja predsjednika kluba Nebojše Čovića, dok će privremenu dužnost kormilara obavljati Andrija Gavrilović i postoji mogućnost da bude imenovan za stalnog trenera, a prvi meč vodiće u četvrtak protiv Barselone na domaćem terenu.

Nakon što je “crveno-bijelima” donio titulu Superkupa ABA lige i regionalnog takmičenja, te Superlige Srbije, Tomić nije izdržao i digao je sidro, čime je potvrdio da mnoge stvari ne funkcionišu u timu koji blijedo igra na početku sezone.

Gavrilović (54) ima ulogu vatrogasca i bio je relativno nepoznat do dolaska na Mali Kalemegdan u ljeto prošle godine, što je bio njegov povratak u klub od kada je 1986. radio sa Nebojšom Ilićem, Aleksandrom Trifunovićem, Mirkom Pavlovićem, Rastkom Cvetkovićem, Slobodanom Kaličaninom.

Sa 28 godina otišao je u Italiju, a veliki uticaj na njegov rad imali su Bogdan Tanjević i Serđo Skariolo, kao i Rimantas Kurtinaitis, sa kojim je sarađivao u Himkiju iz Moskovske oblasti, a zanimljivo je da je upravo sa ruskim timom dva puta boravio u Laktašima.

Prvi put 2012. na turniru Igokee, a drugi godinu poslije u utakmici Evrokupa. Poslije rastanka s Rusima 2015. sve do poziva Zvezde bio je bez posla. Čović je izjavio je da klub nema novca da plati trenera 500.000 ili 600.000 evra po sezoni i doveo je mladog stručnjaka na klupi.

- Nismo očekivali razlaz sa Tomićem, ali ko god dođe, dobiće punu podršku. Licitacija je kao što vidite počela, Dejvid Blat je bolestan, a kada Svetislav Pešić sada dođe sa Barselonom, imam nameru da ga ubedim da ostane i ne vraća se tamo - uz osmijeh je rekao Čović.

Kazao je da nije razmišljao o otkazu nekom od igrača.

- Dobra je selekcija. Nisam razmišljao o otkazima. Imamo dobru saradnju sa FMP-om, OKK Beogradom, imamo odakle da povučemo igrače ako nam bude negde zafalilo. Derik Braun ima zdravstvenih problema, nadamo se da će biti spreman za 20 dana. Takođe se nadamo da će i Kuzmić biti spreman za deset do 20 dana - istakao je Čović.

Potvrdio je da su podaci koje je iznio ministar finansija Srbije Siniša Mali tačni, odnosno da je klub od države od 2014. godine dobio oko 1,6 milijardi dinara.

- Naš prosečni budžet od 2012. je 5,8 miliona, ove je 8.337.000, a ne 13,6 miliona evra kao što se pisalo, a ne možemo da imamo budžet od pet miliona evra. Ako sve bude kako je planirano, Zvezda će imati dobit od 508.000 evra. Najplaćeniji igrač u Zvezdi je sa 500.000 evra, a ako pogledate rivale, mislim da oni imaju i skuplje igrače - dodao je Čović.
 

Spuštanje tenzija

Čović je rekao da bi Zvezda igrajući Evroligu trebalo da ima razliku u finansiranju bez faktoringa.

- Sve što druga strana izgubi, tu mislim na Partizan, okarakteriše se tako da je za to direktno kriva Zvezda s predsednikom države. Voleo bih da se tenzije spuste, ali iako se sada priča o aparthejdu, nekada je postojala klima potpunog uništenja Zvezde. Pošto sam član Sportskog društva Crvena zvezda, vidim da svi klubovi izuzev fudbalskog žive jako loše - istakao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana