Deset miliona za egzibiciju

Agencije
Deset miliona za egzibiciju

KITO - Život umije da bude lijep i lagodan ukoliko se zovete Rodžer Federer, jer je Švajcarac magnet za novac i priznanja, a uz to omiljen gdje god da se pojavi.

To najbolje pokazuje i mini-turneja po Latinskoj Americi poslije završene sezone, poslije koje je bogatiji za deset miliona dolara. Nekada najbolji teniser svijeta imao je dogovorenih pet mečeva sa Aleksandrom Zverevim u Čileu, Argentini, Kolumbiji, Meksiku i Ekvadoru, s tim što nisu igrali u Bogoti zbog nestabilne političke situacije, tako da je Federer za četiri egzibicije u šest dana zaradio više nego što je od nagrada inkasirao za cijelu minulu sezonu (8,7 miliona dolara).

Naravno, ni mladi Nijemac nije otišao kući praznih džepova, ali je njegova zarada nekoliko puta manja. 

Odavno je poznato da je simbol za tenis u novom milenijumu marketinški daleko najinteresantniji, ali je vrlo teško precizno izračunati koliko je zaradio novca ne računajući nagrade od turnira.

Nepunih 130 miliona dolara leglo mu je na račun od nagrada, a bar nekoliko puta više zaradio je od sponzora. Iako je u avgustu napunio 38 godina, japanski brend odjeće “Uniklo”  kladio se na 300 miliona dolara da će on nastaviti da utiče na fanove i dugo nakon što “okači reket o klin”.

Nakon dvije decenije saradnje s “Najkijem”, Federer je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor sa “Uniklom”, a uskoro će preuzeti kontrolu nad svojim “RF” logotipom, koji je ostao kod kompanije “Najki”, što će mu takođe donijeti dodatni novac.

Razlog za njegov dugogodišnji opstanak na vrhu jeste osvajanje titula u kontinuitetu 15 godina, ali i činjenici da fanovi tenisa mnogo troše na opremu, odjeću, automobile, satove i sve što on promoviše.

Posljednjih 14 godina on je najplaćeniji teniser svijeta, a procjena “Forbsa” je da je u periodu od 1. jula 2018. do 1. jula 2019. inkasirao 93,4 miliona dolara od nagrada, angažovanja i naknada za nastup. Na njegovom zvaničnom sajtu stoje logotipi 12 kompanija, a “Forbs” procjenjuje da mu one godišnje uplate više od 60 miliona dolara.
 

42.517 
gledalaca posmatralo meč u Meksiku

129,2 
miliona dolara zaradio u karijeri

8,7
miliona dolara inkasirao ove sezone

60
miliona godišnje dobije od sponzora
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana