Evropska odbojka stiže u Banjaluku

Milan Zubović
Evropska odbojka stiže u Banjaluku

Banjaluka - Odbojkašice BL voleja danas će saznati imena protivnika u CEV kupu, a to neće biti jedino međunarodno takmičenje u kojem će nastupiti iduće jeseni.

Banjalučanke će igrati i Srednjoevropsku (MEL) ligu sa osam klubova iz četiri zemlje i startovaće drugog vikenda u oktobru kada će gostovati Bimal-Jedinstvu u Brčkom potom ići u goste Kaštelima i onda ugostiti Slaviju iz Bratislave.

- Nastup u Srednjoevropskoj ligi ozbiljan je iskorak za odbojku Banjaluke, Republike Srpske i BiH. Lijepo je sve ovo čuti, ali nas čeka pakao jer je to veliki izazov koji traži ogromne obaveze pošto u MEL nastupaju vodeći klubovi svojih zemalja koji u svojim redovima imaju dvije ili tri strankinje pa će naš zadatak biti izuzetno težak. Budžet nam je 260.000 maraka čime smo pokrili sve obaveze i aktivnosti. To je realan okvir, skroman i odbojkaški, a za MEL će nam trebati 150.000 KM - izjavio je direktor BL voleja Duško Ovuka.

Utakmice će biti igrane u “Boriku” jer on jedini ispunjava uslove za odbojku.

- Vjerujem da će izgurati finansijski i organizaciono da iz našeg grada ode lijepa sportska slika, ali najveći problem biće kako naučiti da gubimo jer godinama pobjeđujemo. To će biti cijena koju ćemo platiti u stepenu takmičenja koje je na višem nivou od Premijer lige i biće to dobra prilika da vidimo koliko možemo dogurati u mnogo ozbiljnijoj konkurenciji. Kada je u pitanju CEV kup nadamo se da ćemo dobiti protivnika koji nije mnogo udaljen pošto će nas taj put onda mnogo koštati - rekao je Ovuka.

Trener ekipe Draško Madžar smatra da će ovo biti dobar iskorak naprijed jer će ekipa osjetiti snagu timova iz regiona i napredovati.

- Iza nas je najuspješnija sezona u posljednjih deset godina i zbog dobre organizacije završnice Kupa BiH dobili smo poziv za nastup u MEL. Imamo konture tima kojeg bi pojačali sa dvije igračice mada već sada možemo da se nosimo sa ekipama iz MEL lige - rekao je Madžar.

Savjetnik u BL voleju Veljko Bašić koji je selektor Crne Gore kazao je da je ovo tek početak te da se moraju truditi da zadrže konstantu u organizaciji kluba odnosno da ne nastupe samo jednu sezonu.

- Treba da pokažemo da Banjaluka ima svoje mjesto na međunarodnoj sceni i sam izlazak na evroscenu daje novu dimenziju odbojci. Sada imamo obavezu i pritisak da napravimo dobar rezultat, ali ujedno i nađemo način na koji ćemo krenuti da skupljamo iskustvo isključivo za iduću godinu - istakao je Bašić.

Direktor JUSC “Borik” Nenad Talić kazao je da je dvorana “Centar” dobila upotrebnu dozvolu i da se u njoj održavaju treninzi iz četiri-pet sportova dok je raspisan tender za nabavku preostale sportske opreme.

Podrška gradonačelnika

Podrška BL voleju stigla je i od gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

- Iza kluba je uspješna sezona sa dobrim rezultatima ne čemu im čestitam i pred njim je nova sezona puna izazova. Utakmice Srednjoevropske lige biće igrane u “Boriku” i nadamo se da će to biti tradicija jer odbojka ima tendenciju rasta i dostizanja sportskih visina za razliku od rukometa kojem je mnogo teže da dostigne visine na kojima je bio. Potencijal postoji, a Banjaluka je gladna kvalitetnog sporta jer naša publika dobro zna šta su kvalitetni rezultati pošto su iz nje potekli olimpijski, svjetski i evropski šampioni. Pored redovnog izdvajanja rebalansom budžeta biće uplaćeno još 20.000 maraka za MEL što će od grada biti oko 50.000 KM - rekao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana