Džudo kluba Randori: Uz dobre uslove dolaze i rezultati

Nikola Lučić
Džudo kluba Randori: Uz dobre uslove dolaze i rezultati

Istočno Sarajevo - Titula svjetskog prvaka Nemanje Majdova san je svakog mladog džudiste sa ovih prostora koji prvi put kroči na tatami, a ukoliko nastave sa dobrim rezultatima, članovi Nemanjinog matičnog kluba, Randori, na dobrom su putu da krenu njegovim stopama.

Međutim, dolazak do samog vrha neće biti nimalo lak, jer je potreban veliki trud da sve kockice dođu na svoje mjesto, ali uz budno oko Ljubiše Majdova, koji je prepoznao i talenat svog sina, posao će biti znatno olakšan. Njegov tim je prije nekoliko dana u Aleksandrovcu još jednom potvrdio da je bez premca u RS, pošto su se zlatnim medaljama u seniorskoj konkurenciji okitili Lav Divljan, Nikola Pljevaljčić i Miloš Mandić i tako odbranili titulu iz prošle sezone.

- Džudo je proces koji kreće od pionirskih dana. Baviti se ovim sportom nije jednostavno kao što je to, recimo, ispeći hljeb. Imamo veoma talentovanu generaciju pionira i moguće je da se tu naziru budući šampioni koji su u stanju da ponove Nemanjin uspjeh. Sa djecom treba pažljivo raditi, jer svaki prelazak u višu uzrasnu kategoriju može da bude jako osjetljiv. Ništa ne može da se uradi preko noći i ništa ne garantuje uspjeh - rekao je Majdov.

Da je veliki entuzijasta pokazao je izgradnjom sale za džudo iz vlastitih finansijskih sredstava prije nekoliko godina, ali kako kaže, nikada nije zažalio zbog uloženog truda i velikih odricanja.

- Uvijek se mnogo radilo, čovjeku nikad nije žao kada radi ono što voli. Svaki roditelj koji ima djecu spremnu za velike stvari želi da im obezbijedi najbolje moguće uslove, a veliki trener je onaj koji može da prepozna talenat. Upravo smo završili i najnoviju salu, koja ima 220 kvadrata i sve je zaista na vrhunskom nivou. Imamo jednu od najboljih sala za džudo u regionu. Veliku zahvalnost dugujemo Miloradu Dodiku, koji je prepoznao naš rad i trud - izjavio je Majdov.

Klub Randori je prije nekoliko godina započeo saradnju sa Crvenom zvezdom, koja je po riječima Majdova donijela mnogo toga dobrog njegovom timu, pošto je sve podignuto na jedan viši nivo.

- Saradnja sa Zvezdom automatski je značila da klub ulazi u sami profesionalizam. U RS i BiH dijete kada počne da trenira džudo kažu mu da može biti prvak države i tu sve staje, teško je otići korak dalje i napraviti ozbiljnije stvari. U Srbiji je sve mnogo ozbiljnije, postoji program za sportiste koji se izdvajaju u odnosu na svoje vršnjake. Sve je krenulo od te priče, jer je naša saradnja urodila plodom za kompletan srpski džudo. Sve još traje i odvija se u pozitivnom pravcu na obostranu korist - jasan je Majdov.

Jedan od džudista koji u timu iz Istočnog Sarajeva svojim rezultatima na sebe privlači sve veću pažnju je Mandić, koji je čak tri puta bio juniorski prvak Balkana.

- Mogu slobodno da kažem da je on najbolji džudista u BiH. Dovoljno je samo da se sjetim kada je jedini uspio da izbori plasman na Mediteranske igre prošle godine i uprkos povredi dođe do petog mjesta. To dovoljno govori o njegovom kvalitetu - izjavio je Majdov.

Mandić, koji je i bivši član Crvene zvezde, prisjetio se sjajnog rezultata, ali i nedavno odbranjenog zlata na prvenstvu RS.

- Dobro se sjećam povrede ligamenata koljena, ali uprkos svemu uspio sam da dođem do finalnog bloka, gdje sam u borbi za treće mjesto izgubio od Francuza, koji je i osvajač medalje sa Svjetskog prvenstva. To je svakako bio sjajan rezultat, ali predstojećeg vikenda već slijedi prvenstvo BiH, gdje nakon odbranjenog trona u RS imam najveće ambicije - izjavio je Mandić.

Nemanja ubrzo spreman

Nakon povrede koljena i oporavka koji je trebalo da traje četiri mjeseca, Nemanja Majdov uskoro bi trebalo da se vrati na tatami, a prvo naredno takmičenje na programu je u Maroku u martu.

- On je trenutno u Diseldorfu, počeo je da trenira dva mjeseca poslije povrede, iako je trebalo da odsustvuje četiri, međutim presađivanje matičnih ćelija ubrzalo je proces. Trenutno se osjeća dobro, nalazi se na 80 odsto svojih mogućnosti i trebalo bi da uskoro bude spreman - rekao je Ljubiša Majdov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana