Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva

Milan Zubović
Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva

BANjALUKA - Predstavnici 15 džudo klubova iz Republike Srpske zajedno su ukazali na niz nepravilnosti u radu Džudo saveza tokom prethodnih godina.

Oni su se javnosti obratili na pres-konferenciji u Banjaluci, tokom koje su iznijeli svoje stavove i optužili aktuelne rukovodioce Saveza za malverzacije u radu.

- Sve je pokrenuto s ciljem da budu zaštićeni klubovi. Neki naši klubovi imaju problema u Savezu, gdje samo nekoliko članova odlučuje o svim pitanjima, dok pojedini članovi Upravnog odbora nisu upoznati sa stanjem. Tokom protekle dvije godine putem računa Džudo saveza prošlo je više od 750.000 maraka i da ne govorim o gotovini koja nije uvedena u blagajnu knjigu Saveza. Stoga je imenovana komisija za kontrolu finansijskog poslovanja u 2022. i 2023. godini s akcentom na kontrolu prihoda i rashoda, kao i raspolaganja sredstvima Saveza koja su prebacivana na privatne račune, na nepoznate firme, kao i DžS FBiH - rekao je predsjednik DžK Soko M iz Prnjavora Živko Milijaš.

Predsjednik DžK Randori iz Istočnog Sarajeva Stefan Majdov istakao je da kao član aktuelnog saziva Upravnog odbora ne zna za pojedine odluke.

- Neke informacije sam saznavao na druge načine, jer su bile filtrirane i 95 odsto stvari nisam znao. Izvještaje koje smo dobijali pred glasanje bili su u formi A4 formata papira bez ijednog izvoda. Zatražio sam uvid u izvode, jer su ogromne brojke legle na račun Saveza i dobili smo izvještaje u kojima nije prikazano trošenje para - izjavio je Majdov.

Pojasnio je da klubovi mogu učestovati u radu Skupštine.

- Savez treba da postoji zbog takmičara, a ne obrnuto. DžS Republike Srpske broji 43 kluba, od kojih četiri nisu aktivna posljednjih nekoliko godina, tako da je aktivno 38 ili 39 klubova i tako da ne znamo koliko klubova ima pravo glasa na sjednici Skupštine Saveza. Da bi klub izašao na Skupštinu potrebno je da je u posljednje dvije godine učestvovao na dva zvanična prvenstva ili da je dvije godine platio taksu. Na primjer DžK Ljubinje je osnovan 2023. godine i nije bio ni na jednom zvaničnom takmičenju, a glasao je na sjednici Skupštine, što je apsurd. Borimo se protiv fingiranih klubova i ne može se desiti da ljudi glasaju sami za sebe - rekao je Majdov.

O nepravilnostima u Savezu govorili su Mile Matijević (“Stevan Marković”, Šipovo), Radenko Marinović (Prijedor), Dejan Ćup (Banjaluka), Rade Brkić (Ozren, Doboj).

Sjednica Skupštine u Bileći

Sjednica Skupštine je zakazana za petak u Bileći, što predstavnici klubova smatraju neprihvatljivim terminom.

- Aktuelno rukovodstvo žuri sa sjednicom Skupštine i zakazalo ju je dan prije Evropskog seniorskog prvenstva u Zagrebu, gdje će svaki iole kvalitetan klub imati predstavnika, dok će drugi otići da pogledaju mečeve, jer je veoma blizu. Pripremili smo izvještaje nadležnim organima. Policija radi svoj posao u vezi sa finansijskim malverzacijama. Tražimo redovnu sjednicu Skupštine da bude javna, transparentna i zakazana po zakonu - naveo je Majdov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana