Dragan Šakota, trener košarkaša AEK-a za “Glas Srpske”: Uspjeh slađi kada se desi kod kuće

Milan Zubović
Dragan Šakota, trener košarkaša AEK-a za “Glas Srpske”: Uspjeh slađi kada se desi kod kuće

Atina - Početak sezone nije bio obećavajući za košarkaše AEK-a koji su vezali nekoliko poraza pa su u pomoć pozvali svog proslavljenog trenera Draga Šakotu, koji je početkom decembra po treći put sjeo na klupu “žutih” iz Atine.

Srbin je bio generalni menadžer ekipe i trebalo je samo privremeno da zamijeni Sotirisa Manolopulosa, ali je on u potpunosti preporodio ekipu pa se već sada može reći da je ovo sezona iz snova. AEK je osvojio Kup Grčke kojem je dodao trofej Lige šampiona dok se u prvenstvu bori za četvrto mjesto i nastup u plej-ofu.

- Napravili smo veliki uspeh osvajanjem trofeja jer nismo dobro počeli sezonu i kada sam došao nije bilo mnogo prostora za manevrisanje, jer je ekipa već bila sklopljena. Trebalo je pobediti sve ekipe na putu do trofeja i dobili smo nekoliko veoma bitnih utakmica u poslednjim sekundama. Kada je u pitanju Fajnal for Lige šampiona naš uspeh je slađi jer se desio kod kuće - izjavio je Šakota u razgovoru za “Glas Srpske”.

Zbog dva osvojena trofeja sezonu je nazvao istorijskom.

- Dva trofeja u jednoj sezoni velika su stvar za klub poput AEK-a, ali i za mene, jer sam stigao do tri različite titule, što do sada nije niko uradio, tako da će to ostati negde zapisano - rekao je Šakota.

Složio se sa konstatacijom da je AEK obilježio godinu u Grčkoj, pošto su fudbaleri šampioni države.

- Pre početka finalne utakmice fudbaleri su došli u dvoranu i doneli pehar, tako da je to dodatno usijalo atmosferu. Za nekoliko dana igraće finale Kupa pa je ovaj naš košarkaški trofej i njima dodatni motiv da dođu do duple krune - kazao je Šakota.

Njegov tim bio je domaćin Fajnal fora i to se pokazalo kao ključna prednost.

- Izgubili smo mnogo utakmica kod kuće ove sezone tako da nam nije donosio posebnu prednost pred završni turnir dok smo bolje rezultate bilježili u gostima. Ipak, na našu sreću ispalo je drugačije. U fantastičnom ambijentu pred 20.000 navijača uspeli smo da dođemo do trofeja koji nam mnogo znači jer smo imali veliku podršku sa tribina - istakao je Šakota.

U polufinalu su bili bolji od španske Mursije, koju su dobili u dramatičnoj završnici, dok su u finalu lakše nego što se očekivalo pobijedili Monako koji je bio favorit za titulu.

- Monako je bio najbolji tim u celoj sezoni i do finala imao je samo dva poraza od kojih je jedan bio kada mu nije bilo važno pa je trener verovatno malo odmarao igrače. Bili su najkompletniji i najiskusniji, ali eto uspeli smo da ih dobijemo. Čini mi se da je teže bilo u polufinalu kada je bilo previše nervoze i tenzija pa nije lako igrati pred punom dvoranom koja očekuje da glatko pobediš i izboriš finale. Kontrolisali smo obe utakmice i zasluženo stigli do trijumfa - kazao je Šakota.

Naglasio je da nije htio igrati u Evrokupu te da su se iz čisto sportskih razloga odlučili za FIBA takmičenje.

  • Postoje različita mišljenja u vezi sa napretkom košarke i ne pomažu mnogo. Imali smo ponudu da igramo Evrokup, ali smo shvatili da je to formula za bankrot pa smo se odlučili za Ligu šampiona jer je zasnovana na sportskim motivima. Evidentno je da će zatvorena Evroliga biti sve manje atraktivna i samo će Fajnal for biti spektakl, jer se ekipe bore za titulu. Kada dođe do sredine sezone imaćete klubove koji će namjerno gubiti jer ne mogu da izbore plasman za plej-of dok ispasti ne mogu, pa nemaju volje da zapnu iz sve snage - izjavio je Šakota.

Milion evra

AEK je pobijedio Monako u finalu sa 100:94 (29:20, 24:24, 20:26, 27:24) i osvojio nagradu od milion evra. Pobjednika je predvodio Majk Grin sa 19 poena, dok su Dušan Šakota i Kevin Punter upisali po 16. U ekipi Monaka istakli su se Sergej Gladir sa 18 i Džerald Robinson sa 13 poena, a Elmedin Kikanović i Paul Lakomb dodali su po 12. Mursija je osvojila treće mjesto pobjedom protiv Ludvigsburga rezultatom 85:74.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana