Dragan Jaćimović o nastupu Medicinske škole: Imamo dozvolu za nastup na SP

Milan Zubović
Dragan Jaćimović o nastupu Medicinske škole: Imamo dozvolu za nastup na SP

Banjaluka - Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske oštro je osudilo reakciju Ministarstva civilnih poslova BiH koje je nastup ženske fudbalske ekipe Medicinske škole iz Banjaluke na Svjetskom prvenstvu u Beogradu pod nazivom Republika Srpska nazvalo skandaloznim.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH očigledno su zaboravili na odluku od prije četiri nepune godine kojom je dozvoljen nastup školskih ekipa na takmičenjima pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta (ISF). Prije Ministarstva civilnih poslova BiH otpravnik poslova ambasade BiH u Srbiji Zoran Perković događaj je nazvao skandaloznim da bi za isti saznao iz medija, ali nigdje nije pomenuo da Srpska ima odobrenje za nastup.

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske dobilo je odobrenje od Ministarstva civilnih poslova BiH za učestvovanje u radu i manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta 25. septembra 2015. godine. Navedeno je da Ministarstvo ne vidi smetnje da učenici i učenice koje učestvuju u sistemu školskog sporta Republike Srpske u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta uzmu učešće u sportskim manifestacijma pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta sa sjedištem u Belgiji. Ne znam šta je to Perković nazvao skandalom kada nema ništa nejasno i sve je po odobrenju koje smo dobili - izjavio je pomoćnik za sport Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske Dragan Jaćimović.

Zapitao se zašto se Ministarstvo civilnih poslova sjetilo da poslije četiri godine reaguje te rekao da nekim medijima iz FBiH željenim senzacionalizma smeta što Republika Srpska poštuje propise BiH i što je nastup ekipe Medicinske škole potpuno legalan i odobren od nadležnih institucija.

- Ženska fudbalska ekipa Medicinske škole treća je ekipa koja predstavlja Republiku Srpsku na Svjetskom prvenstvu školskog sporta dok je prethodnih godina na takmičenju učestvovala odbojkaška ekipa Ljubinja 2016. i ekipa u basketu tri na tri 2018. godine. Propisima ISF dozvoljeno je da se takmičenje i regije zemalja sa svojim nazivima poput Flandrije koja učestvuje na SP u Beogradu. Neprihvatljivo je da pojedini mediji ne poštujući osnovne postulate novinarstva na ovaj način odnose prema djeci i koriste ih u političke svrhe ne provjeravajući informacije koje objavljuju i stavljajući pozitivnu priču u vrlo negativan kontekst - naglasio je Jaćimović.

Tanasković

Na udaru ministarstva civilnih poslova BiH našao se predsjednik saveza za školski sport Srbije i proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković koji je mnogo toga učinio na polju sportske saradnje između Srbije i Republike Srpske.

- Hvala Tanaskoviću koji nam pomaže da školski sport bude na svjetskoj sceni. Banjaluka je domaćin Evropskog prvenstva u odbojci za osnovne škole do 15 godina i to sa ponosom ističemo - rekao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana