Đorđe Đekić Rukometaš Boda: Borac može da prođe Švijesu

Dušan Repija
Đorđe Đekić Rukometaš Boda: Borac može da prođe Švijesu

Banjaluka - Najveću pažnju rukometaši Borca u dvomeču sa Švijesom moraju da obrate na lijevog beka Karolisa Antanavičijusa i desno krilo Valdasa Dabravičijusa, koji su i više nego pola litvanske ekipe, raportira za “Glas Srpske” Đorđe Đekić, rukometaš norveškog Boda koji je u drugom kolu Čelendž kupa morao da čestita Švijesi.

Banjalučani 9. februara gostuju u Viljnusu i već su usmjerili veliku pažnju ka pripremi prvog meča osmine finala trećeg po jačini evropskog takmičenja. Vjeruju kako Litvanci nisu protivnik kojeg je nemoguće proći, ali ipak treba znati sve vrline i mane rivala.

- Moj klub nije imao gotovo nikakve ambicije u ovom takmičenju, pa smo doživjeli ubjedljiv poraz u revanšu iako smo prvu utakmicu dobili tri razlike. Solidna su ekipa, znaju da igraju, ali nisu ništa posebno. Ipak, poseban utisak na mene je ostavio Dabravičijus koji je baš klasa u odnosu na ostale. Pravio nam je mnogo problema sa krila, a ponekad uđe i na beka odakle je isto jako opasan. Dabravičijus je opasan šuter, svaku priliku koristi za udarac. On uzima stvari u svoje ruke kada nemaju ideju, a neretko mu četvorica naprave blok da bi se digao posle deveterca. To su baš često radili protiv nas - rekao je Đekić.

Osim njih dvojice, srpski rukometaš nije mogao da izdvoji više nijednog igrača.

- Srednji bek je korektan, ali dosta spor, pivot solidan, kao i golman, a desni bek prilično bezopasan. Ne igraju previše brzo, vole postavljen napad ukoliko ne prođe polukontra. U odbrani kreću sa 6-0, imaju jednog jako visokog igrača, ali ukoliko stvari ne krenu kako su planirali prebacuju se na neku “poludivlju” odbranu 5-1. Mi smo ih u prvoj utakmici pretrčali - sumira Đekić.

Jak adut Švijese je domaći teren, iako se na tribinama okupi tek nekoliko stotina navijača.

- Navijači su manji problem iako koriste neke čudne trube koje znaju da poremete kada ih slušate sat vremena. Ipak, najveći problem njihovim protivnicima je dvorana, ako se tako može nazvati. Usudio bih se reći da je najružnija u kojoj sam igrao. Sve je nekako klaustrofobično, golovi su praktično u zidu i to je našem golmanu pravilo mnogo problema. I oni su svesni toga, pa hvataju na tu foru dok se ne prilagodite - rekao je Đekić.

Za kraj je dodao da je Borac ipak favorit, s obzirom da je upoznat sa kvalitetom nekoliko prvotimaca Banjalučana.

- Nisu ekipa za potcenjivanje, ali poznajući Stefana Miljkovića i Bojana Rađenovića, te legendu na golu Bojana Ljubišića, verujem da Borac ima lepe šanse za prolaz, pogotovo što se revanš igra u Banjaluci - zaključio je Đekić.

Drugi u Litvaniji

Švijesa je trenutno drugoplasirani tim litvanskog prvenstva sa osam pobjeda i tri poraza. Uporedo se takmiče i u Baltičkoj ligi, u lošijoj grupi sa timovima iz Letonije, Estonije, dok u prvoj grupi igraju Finci, Bjelorusi, Ukrajinci i šampion Litvanije Zemaitijos Dragunas, koji je Švijesu savladao sa 3:0 u finalu prvenstva prošle sezone. Ekipa je vrlo mlada, jer samo dvojica igrača imaju više od 30 godina i svi su Litvanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana