Divac okuplja zemljake

Glas Srpske
Divac okuplja zemljake

Njujork - Dugo godina NBA draft nije bio toliko nezanimljiv kada je u pitanju prvi pik, jer je odavno bilo poznato da će Zajon Vilijams završiti u Nju Orleansu pa je mnogo veća neizvjesnost viđena prilikom biranja ostalih 59 pikova.

Upravo to posljednje mjesto pripalo je jednom od dvojice Srba koji su se prijavili na draft i to Vanji Marinkoviću kojeg je kao 60. pika izabrao Sakramento. Generalni menadžer Kingsa Vlade Divac i član menadžmenta Predrag Stojaković odlučili su da klub iz Kalifornije polaže prava na trenutnog člana Partizana, a u sastavu već ima Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu, dok je u stručnom štabu Igor Kokoškov.

- On je jedan od najboljih prospekata Evrope. Vanju znam već dugo, dolazi iz Partizana, velikog košarkaškog programa iz kojeg je došao i Bogdan. Mnogo NBA igrača je došlo iz Partizana i siguran sam da je NBA igrač. Sjajan je šuter, zna kako se igra, košarkaška inteligencija je na vrhunskom nivou. Za nekoliko dana dogovorićemo se o daljoj saradnji - rekao je Divac koji je i sam bio član “crno-bijelih”.

Od dolaska na mjesto GM-a Divac je krenuo u rekonstrukciju tima koji je prošle sezone bio nadomak plej-ofa poslije mnogo sezona dok u predstojećem definitivno želi da se takmiči u doigravanju. Stoga menadžment Kingsa ima­ veliku želju da dovede Crnogorca Nikolu Vučevića, a i ukoliko ne uspije u ekipi imaju Grka Kostasa Kufosa.

Pored Marinkovića, kao 39. pik draftovan je i mladi srpski košarkaš iz Razvojne lige Alen Smailagić. Izabrao ga je Nju Orleans, ali je završio u Golden Stejtu nakon trejda. Smailagić je rođen 2000. godine u Beogradu i u omladinskim kategorijama igrao je za Beko iz Koteža da bi ga prošle godine na draftu G lige izabrali Saut bej Lejkersi i trejdovali u Santa Kruz Voriorse koji su filijala Golden Stejta.

Beogradska Mega oborila je rekord kada je u pitanju najviša pozicija na draftu, jer je Goga Bitadze izabran kao 18. pik, a završio je u Indijani dok je iza njega bio biran Hrvat Luka Šamanić kojeg je izabrao San Antonio.

 

Baret i Banjaluka

Treći pik na draftu bio je Ar Džej Baret ko­g su birali Njujork Niksi. Zanimljivo je da je on sin Rovana Bareta nekadašnjeg košarkaša Keravnos Kea koji je igrao protiv Borac Nektara u dvorani “Borik” u osmini finala Kupa Rajmonda Saporte 2001. godine te bio najbolji strijelac tog takmičenja pomenute sezone. Rovan je sada generalni menadžer Košarkaškog saveza Kanade, a kum Ar Džeju je Stiv Neš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana