Dejan Milosavljev, golman Vardara za “Glas Srpske”: Vardar nije klub već porodica

Dušan Repija
Dejan Milosavljev, golman Vardara za “Glas Srpske”: Vardar nije klub već porodica

Keln - Jednu od najljepših priča modernog sporta ispričali su rukometaši Vardara, koji su u trenucima kada su ih svi otpisali ponosno promarširali Kelnom i drugi put u tri godine popeli se na krov Evrope.

Čudo, mnogo veće nego 2017. godine, ako se zna da su igrači i stručni štab ponosa Makedonije, ali i regiona, praktično prepušteni sami sebi. Vlasnik Sergej Samsonenko odavno je saopštio da će se na kraju sezone povući iz kluba, a od tada do danas rukometaši su praktično igrali bez primanja s obećanjima koja lebde u vazduhu i novcem koji imaju samo na papiru. Kao kolektiv koji uglavnom čine profesionalci, a dobro se zna da oni baš ne igraju za emociju nego za nešto mnogo konkretnije, čekao se samo trenutak kada će početi da tone Vardarov brod... Sve je kulminiralo u prethodnih mjesec dana, kada je i zvanično objavljeno da su svi igrači slobodni u izboru nove sredine, a mnogi su već potpisali pristupnice u druge klubove.

Ipak, to se nije desilo, Skopljaci su ponosno odbili da ustuknu i još jednom stigli na vrh, fantastičnim pobjedama protiv Barselone u polufinalu (29:27) i Vesprema u borbi za trofej (27:24). Vrlo bitan, možda i najkonstantniji član Vardara bio je srpski golman Dejan Milosavljev, koji je za “Glas Srpske” pokušao da prenese sve što se dešavalo u “Lankses areni”, ali i tokom noći slavlja, u kojoj nije bilo spavanja.

- Ma, kakvo spavanje, niko nije pomišljao na to. Bojali smo se da bismo time nešto propustili... Ne mogu da opišem osećaj ponosa u grudima. Stvarno fantastično. I mnogo stariji momci od mene koji su podigli dosta trofeja govore da je ovo nešto posebno. Mislim da je ovo čudo koje niko nije očekivao, svi su nas otpisali, ali mi smo uspeli da pomerimo granice - u dahu je rekao Milosavljev.

GLAS: Da li je bilo suza tokom proslave s obzirom na cjelokupnu situaciju i činjenicu da bi klub preko noći mogao da se vrati na mnogo niži nivo ?

MILOSAVLjEV: Bilo je vrlo emotivno, tekle su i radosnice i tužne suze. Kada bi neko nešto rekao u svlačionici, nismo mogli da kontrolišemo emocije. Svesni smo da je ovo kraj lepe priče, ali smo se potrudili da je okončamo onako kako Vardarova armija navijača i Makedonija to zaslužuju. Zbog toga su osećanja bila vrlo pomešana...

GLAS: Kako ste uspjeli da ostavite po strani sve probleme koji su vas pritiskali i uradite ono što je naizgled bilo nemoguće?

MILOSAVLjEV: Od trenutka kada sam došao u Skoplje video sam da Vardar nije običan klub. To je porodica u svakom smislu te reči. Grupa momaka kakva će teško ponovo da se sastavi. To je ključ svih naših uspeha. Da nije tako, odavno bi se raspali i ko zna gde bi sada bili.

GLAS: Za sportiste s ovih prostora, nažalost, nije neobično da čekaju zarađeni novac i po nekoliko mjeseci. Kako ste uspjeli da ubijedite one koji dolaze iz mnogo sređenijih društava da izdrže do kraja?

MILOSAVLjEV: Nama Balkancima je ovakva situacija, nažalost, domaći teren. Ali, verujte da su se i ostali vrlo lako uklopili, uostalom to govori i rezultat. Znali smo da ćemo ostati upisani u knjige i da ćemo razveseliti hiljade navijača. Time smo se vodili, uz, naravno, činjenicu da smo, pre svega, prijatelji, pa tek onda rukometaši.

GLAS: Može li poslije trofeja da se nasluti u kom pravcu će klub, da li postoji šansa da se sve nekako promijeni preko noći, kao što se otprilike i srušilo?

MILOSAVLjEV: Iskreno, nismo razmišljali o tako ozbiljnim temama. Družili smo se, uživali... Uradili smo sve što je do nas da ovaj projekat nastavi da živi. Nadam se da će gradske vlasti, a naročito država, stati iza kluba, koji je najbolji ambasador ne samo Makedonije nego i rukometa kao sporta uopšte.

GLAS: Da li ste zadovoljni svojim nastupima ove sezone? Definitivno ste izrasli u jednog od najboljih golmana svijeta.

MILOSAVLjEV: Moram da kažem da smo ovo uradili kao kolektiv jer bez odbrane kakvu su igrali moji saigrači ne bih imao nikakve šanse. Posebno bih istakao Dainisa Kristopansa, u koga sam imao ogromno poverenje. Tu je, naravno, i trener golmana Dejan Perić, uz koga sam značajno napredovao. Njegove analize i saveti su nešto neprocenjivo.

GLAS: U novoj sezoni očekuje vas novo dokazivanje s obzirom na to da ćete karijeru nastaviti u Fikse Berlinu, kod banjalučkog stručnjaka Velimira Petkovića.

MILOSAVLjEV: Bez obzira na sve, Bundesliga je san svih rukometaša. Nadam se da ću se dobro uklopiti i dokazati u najboljoj ligi sveta i da ću sa svojim novim klubom imati mnogo uspeha.

Uvijek spreman za Srbiju

GLAS: Nemate mnogo vremena za odmor jer reprezentaciju Srbije očekuju dva izuzetno važna meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Imate li snage za utakmice sa Belgijom i Švajcarskom?

MILOSAVLjEV: Umor i emotivno pražnjenje nikada nisu i ne treba da budu izgovor, a naročito kada se radi o reprezentaciji. Daću sve od sebe da upišemo te dve pobede. Nemamo mnogo izbora ukoliko želimo na Evro. Imamo mladu i vrlo potentnu ekipu, selektora koji nas usmerava i sa kojim napredujemo, pa verujem u pozitivan ishod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana