Dan kada je princ postao kralj

Dejan Marić, Dušan Repija
Dan kada je princ postao kralj

LONDON - Došao je i taj dan, Novak Đoković je krunisan! Prvi reket planete danas je počeo rekordnu, 311. sedmicu vladavine ATP listom, čime je prestigao dugogodišnjeg rekordera Rodžera Federera.

Princ je sada i zvanično postao kralj, po trećem od četiri najvažnija teniska parametra izbio je na prvo mjesto te istakao ozbiljnu kandidaturu za zvanje najboljeg ikada, ako to već i nije. Dugo je čekao i mnogo radio da bi dokazao svijetu koliko vrijedi.

Nole ima bolji međusobni skor u odnosu na najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Ima i više velikih titula, u koje spadaju grend slemovi, mastersi, završni turniri sezone i olimpijske igre. A sada je preuzeo primat i na ATP listi.

Jedini kriterijum po kojem Đoković još kaska za konkurentima su grend slem trofeji. Novak ih je skupio 18, a rivali po 20. Pa ipak, gledajući trenutnu formu, fizičku spremu, godine i prilagodljivost različitim podlogama, srpski as ima sjajnu priliku da u sezonama pred nama i po ovom pitanju izbije na vrh. A onda više neće postojati dilema da je upravo on teniski GOAT (eng. The Greatest of All Time), odnosno najbolji svih vremena.

Novakov podvig dobija na značaju ako se uzme u obzir činjenica da dolazi iz “male” Srbije, da je za sve morao da se bori, da uz sebe nije imao sponzore, da mu ništa nije servirano na pladanj te da je sve svoje uspjehe ostvario u eri u kojoj su i Federer i Nadal već bili zvijezde.

Švajcarac je, uz dužno poštovanje svim tadašnjim rivalima, pregršt grend slemova osvojio prije nego li je Nadal sazrio, a pogotovo Đoković. Takođe, Bik sa Majorke je 13 od 20 grend slem trofeja osvojio na šljaci. Nole je iz sjenke uspio da razbije taj duopol i ravnopravno uđe u trku za najuspješnijeg tenisera svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana