Crvena zvezda dočekuje Partizan u 154. vječitom derbiju

Agencije
Crvena zvezda dočekuje Partizan u 154. vječitom derbiju

Beograd - Jedino bi pobjeda u 154. "vječitom" derbiju zadovoljila fudbalere Partizana pred večerašnji meč (17.30 časova) sa Crvenom zvezdom kojoj bi i bod bio zlata vrijedan u šampionskoj trci Superlige Srbije.

Zvezda je u plej-of za prvaka ušla sa tri boda prednosti, s tim da u slučaju izjednačenosti najvećih rivala titula ide "crveno-bijelima" budući da su bili prvi prije podjele bodova. Bez obzira na to što bi bodom trasirali put ka novoj tituli, iz tabora Crvene zvezde najavljuju ofanzivnu igru.

- Nema kalkulacija, ova ekipa ne zna da se brani, a i teško je igrati na neriješen rezultat. Idemo na pobjedu kao i u svakom meču, bez nekih proračuna u glavi. U prethodnim derbijima dešavalo nam se da primimo gol u posljednjim minutima, zato moramo da budemo koncentrisani do samog kraja susreta - naglasio je Zvezdin trener Miodrag Božović.

"Crno-bijeli" su nanizali 27 utakmica bez poraza, od čega su remizirali u samo tri meča. Sva tri puta to se desilo u istom kolu kada ni Zvezda nije uspjela da pobijedi, a lider prvenstva je bio nepobjediv na 21 meču zaredom. Biće ovo duel najboljeg napada (Zvezda) i najbolje odbrane prvenstva (Partizan) pri čemu ekipa iz Humske ima ubitačan tandem u vidu Uroša Đurđevića i Leonarda. Zajedno su postigli 35 golova i vodeći su strijelci lige te su samim tim glavni aduti trenera Marka Nikolića i na ovom meču.

- Izaći ćemo da nametnemo svoje kvalitete, neutrališemo jake strane protivnika i kroz pametnu igru još jednom dođemo do dobrog rezultata. Činjenica je da njima odgovara remi, ali je na njihovom stručnom štabu da odluče kako će se postaviti. Možda izaberu zatvoreniju igru s ciljem da izbore bod ili sačekaju neku svoju šansu. To je njihovo legitimno pravo, a nisam siguran da u ovakvom sistemu takmičenja možemo nečemu da se nadamo ukoliko ne pobedimo u derbiju - rekao je trener Partizana Marko Nikolić.

Crnogorski stručnjak bi u slučaju pobjede postao procentualno najuspješniji trener Crvene zvezde u posljednjih 20 godina, a približio bi se odbrani titule šampiona što nije uspjelo nikome još od Slavoljuba Muslina. Sadašnji selektor Srbije je titule sa Zvezdom osvajao 2000. i 2001. godine.

Zvezdin Kostarikanac Džon Ruiz oporavio se od povrede i spreman je za najveću utakmicu srpskog fudbala, dok problema imaju Dušan Anđelković, Nemanja Milić i Mičel Donald. S druge starne, Nikolić može da računa na sve igrače. Povjerenje sudijske komisije za ovaj derbi dobio je arbitar Danilo Grujić i njegov rad biće pod lupom poslije veoma lošeg suđenja Maje Vujovića koji je zakazao na prošlom susretu "vječitih".

Ne bih došao na derbi

Trener Crvene zvezde Miodrag Božović imao je zanimljiv komentar na pitanje zašto danas "vječiti" derbi gleda mnogo manje ljudi nego što je to bio slučaj u prošlosti.

- Pa kada vidim kako novinari pišu o srpskom fudbalu i derbiju, ni ja ne bih došao na utakmicu - rekao je Božović.

Ostali parovi

Prvo kolo plej-ofa za prvaka otvaraju Voždovac i Javor koji svoj meč igraju od 17 časova. Dva časa kasnije Vojvodina dočekuje Napredak, a u isto vrijeme sastaju se lučanska Mladost i Radnički iz Niša. Liga za opstanak: Bačka - Novi Pazar, Rad - Borac, Spartak - Metalac (17), Čukarički - Radnik (19).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana