Crna Gora najmanja zemlja na Mundobasketu

Glas Srpske
Crna Gora najmanja zemlja na Mundobasketu

Podgorica - Poraz od Letonije (74:80) u posljednjem prozoru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nije previše zabrinuo košarkaše Crne Gore koji su prvi put u istoriji izborili plasman na najveću smotru i tako omogućili svojoj zemlji da postane učesnica sa najmanjim brojem stanovnika na Mundobasketu ikad.

Titulu je do sada držao Katar, koji je 2006. godine imao nešto više od milion stanovnika, ali će Crna Gora, koja broji oko 630.000 žitelja, u Kini oboriti taj rekord. Iako im je na početku kvalifikacija, u konkurenciji sa Španijom, Turskom, Letonijom i Slovenijom, malo ko davao šansu za treću poziciju, čini se da je nakaradan sistem takmičenja više odgovarao “sokolovima” pošto Slovenci, ali ni Letonci najvećim dijelom kvalifikacionih prozora nisu mogli da računaju na najbolje igrače. Imala je Letonija priliku da u Podgorici izbriše minus od devet poena iz prve utakmice, međutim, to joj nije pošlo za rukom. Crnogorci su uspjeli najviše zahvaljujući dobroj volji čelnika Budućnosti, koji su ustupili svoje najjače adute, pa je selektor Zvezdan Mitrović zahvalio podgoričkom klubu na velikoj podršci.

- Da li je sistem takmičenja dobar? Nije, ali kako je bilo nama, tako je bilo i ostalim selekcijama. Naša prednost je činjenica da smo dobili bezrezervnu podršku čelnika Budućnosti i aktuelnog šampiona ABA lige, koji je bio spreman da žrtvuje rezultate kluba u interesu reprezentacije. Cilj je bio da što duže budemo u igri za plasman na Mundobasket, a da pri tome podmladimo selekciju. Uspjeli smo da uradimo oba posla na vrhunskom nivou, a malo je bilo onih koji su vjerovali u ovakav epilog - poručio je Mitrović.

Od zemalja iz bivše Jugoslavije Crna Gora je uz Srbiju jedina koja je dobila vizu za Kinu, a poznato je i preostalih 30 učesnika Mundobasketa pred žrijeb koji će biti održan 16. marta u Šenženu. Od Evropljana tu su još: Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska, Rusija, Španija i Turska. Iz Okeanije i Azije, uz Kinu, na žrijebu će biti još sedam ekipa - Australija, Iran, Japan, Jordan, Južna Koreja, Novi Zeland i Filipini. Sjeverna i Južna Amerika imaju sedam predstavnika: Argentina, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Portoriko, SAD i Venecuela, dok će Afrika nastupiti sa Angolom, Obalom Slonovače, Nigerijom, Senegalom i Tunisom.

Potvrdićemo kvalitet

Jedan od najboljih košarkaša Crne Gore Bojan Dubljević uvjeren je da njegova selekcija na Mundobasketu neće samo popuniti broj učesnika, nego će potvrditi da posjeduju kvalitet.

- Ovo što smo mi uradili protiv Letonije i Ukrajine mogu samo selekcije koje imaju pozitivnu energiju, koje imaju karakter. Budi ponosna, Crna Goro - poručio je Dubljević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana