Česi i Ruskinje najbolji na Vrbasu

Ivan Dragičević
Česi i Ruskinje najbolji na Vrbasu

Banjaluka - Himna Češke Republike najčešće je intonirana u Banjaluci tokom Evropskog prvenstva u raftingu. Česi su najuspješnija nacija na ovom takmičenju i pobjednici su u generalnom plasmanu, dok je kod žena konačnu pobjedu odnijela Rusija.

Tri dana takmičenja na rijeci Vrbas bila su veoma uzbudljiva. Učesnici iz Banjaluke odlaze puni utisaka, a osmijeh sa lica nisu mogli da skinu osvajači medalja. Tu su prednjačile ekipe iz Češke, Slovenije i Rusije. Zlatna medalja otišla je u Srbiju i to u ruke djevojaka. Ekipa do 23 godine bila je najbolja u spustu, tako da se i himna “Bože pravde” čula u kanjonu Vrbasa. Ipak, slavu su pokupili momci iz Češke. Priznaju da ih je sreća pogledala, jer su svojim kolegama iz reprezentacije pobjegli za jedan bod.

- Prezadovoljni smo. Iznenadili smo i sebe pobjedom u spustu. Bilo je naporno takmičiti se na ovako visokoj temperaturi. Slalom je naša disciplina i tu smo bili na visini zadatka. Nismo očekivali konačnu pobjedu poslije prvog dana, ali smo uspjeli da nadoknadimo zaostatak. Nekada morate imati i malo sreće kako biste bili šampioni. Sada smo je imali, osvojili smo zlato sa samo bodom prednosti. Prezadovoljni smo organizacijom i uslovima koje smo ovdje imali. Banjaluka je prelijep grad, uživali smo - rekao je kapiten zlatne češke posade Mihac Cuc.

Nije mogao da obeća povratak u Banjaluku za dvije godine, jer su kvalifikacije u Češkoj veoma teške i ko god izbori odlazak na veliko takmičenje, automatski dobija priliku da konkuriše za medalju. Tako je srebro u generalnom plasmanu osvojila druga posada Češke, što dovoljno govori o dominaciji ove zemlje na EP. Treće mjesto kod muškaraca pripalo je Rusiji. Ženska posada Rusije pokazala je najviše i zasluženo je osvojila zlatnu medalju. Ruskinjama je pripalo zlato ispred dvije češke ekipe. Predsjednik Svjetske rafting federacije Žozef Vilis Džons bio je prezadovoljan organizacijom i svim viđenim u Banjaluci. Na kraju se pun utisaka obratio prisutnim takmičarima i publici sa željom da za dvije godine takmičenje bude jednako dobro.

- Uvijek je dobro biti u ovom dijelu planete. Prošlo je deset godina od mog posljednjeg dolaska, kada je Banjaluka bila domaćin Svjetskog prvenstva. Imate prelijepu zajednicu koju pokreću veliki entuzijasti. Većinu ovih ekipa gledam na takmičenjima širom svijeta, tako da nije bilo iznenađenje kod podjele medalja. Konkurencija je bila žestoka, vidio sam veliki napredak kod nekih timova i radujem se njihovom razvoju i vjerovatno novim medaljama u budućnosti. Vrbas je prelijepa rijeka, teško da možemo pronaći bolju lokaciju za takmičenje - rekao je Vilis Džons.

Dobar rezultat Banjalučana

Nektar Dajak klub iz Banjaluke predstavljao je BiH na Evropskom prvenstvu i pokazao se kao kvalitetan protivnik velikim reprezentacijama. Malo je nedostajalo da se Banjalučani dokopaju medalje. U slalomu i spustu bili su na četvrtom mjestu. Momci su u generalnom plasmanu završili na petoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana