Bukurešt ipak viši nivo

Dušan Repija
Bukurešt ipak viši nivo

Banjaluka - Trud, želja, energija sa tribina i slavna istorija ipak nisu pomogli rukometašima Borac m:tela , koji su i drugi put morali da čestitaju protivnicima iz Bukurešta.

Rumunski CSM plasirao se u polufinale Čelendž kupa, jer je poslije 25:19 u prvoj utakmici, slavio i u “Boriku” takođe sa šest razlike (29:23) i pokazao da je u ovom trenutku ipak kvalitetnija ekipa. Nije to bilo nepoznato ni odmah poslije žrijeba, jer je dovoljno samo da pogledate sastav i pedigre igrača koji nose dres ovog mladog, ali vrlo ambicioznog i strukturno dobro posloženog kluba.

Nadali su se Banjalučani da mogu bar do pobjede pred 3.000 navijača, imali su ispravan pristup vjerujući u čudo, pojavu koja se u modernom sportu sve češće podvodi u domen statističke greške. Prvotimci CSM-a koji su mahom reprezentativci i imaju mnogo više iskustva na ovom nivou nisu im dozvolili ni gram nade. Već poslije nekoliko minuta bilo je jasno da su Rumuni nivo iznad i da bi definitivno imali šta da kažu u EHF kupu, a možda i Ligi šampiona. Španac ruskog porijekla Aleksandar Tijumancev odlično je dirigovao igrom, golmani Maruan Magaiz i Jakub Krupa bili na visini zadatka, baš kao i Faruk Vražalić, Čike Osita Onijekve, Aleksander Pozer...

Utisak je da su gosti iskoristili huk sa tribina, jer nemaju priliku da često igraju u takvoj atmosferi, a istovremeno, ona je čini se bila dodatni teg za domaće igrače koji nisu najbolje ušli u meč.

- Dobra atmosfera, loša igra. To je najbolji i najkraći opis dešavanja. Podbacili smo u prvom poluvremenu, u drugom smo nešto i odigrali, ali stekao sam utisak da su oni igrali onoliko koliko im je trebalo. Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da je Bukurešt u ovom trenutku mnogo kvalitetnija ekipa. Čestitam im na prolazu. Mi smo se uvjerili da nismo na nivou polufinala Čelendž kupa. Treba nam još mnogo stasavanja, a posebno se to odnosi na igrače koji su na nekoj tranziciji između perspektivnih i ozbiljnih rukometaša. Ono što mi smeta je­ to što se u ovoj utakmici moralo igrati konkretnije, slobodnije, sa više opasnosti po protivnički gol. U tom pravcu treba da se nadograđujemo - realan je trener domaćih Mirko Mikić.

Osim standardno dobrog Bojana Ljubišića na golu, najbolji utisak ostavio je Vladan Đurđević, koji je u drugom poluvremenu postigao sedam golova. Ostali su na momente pokazali potencijal, ali je za ovakve protivnike ipak potrebno mnogo više.

- Imali smo aktivan rezultat i odličnu atmosferu, ali su oni ipak mnogo kvalitetniji i iskusniji od nas. Imali smo priliku u drugom poluvremenu da uhvatimo priključak, ali smo u tim trenucima pravili tehničke greške, što nas je onemogućilo da se u potpunosti vratimo u utakmicu. Možda smo malo podlegli pritisku pa je rezultat sigurno mogao biti bolji, ali definitivno nismo imali šansu da ih prođemo - rekao je Đurđević.

Evropski put ovđe je završen, ali do kraja sezone Banjalučane očekuju borbe na tri fronta. Već prekosutra dočekuju Lokomotivu u odloženoj utakmici 20. kola, pa gostuju Maglaju u subotu, a zatim u “Borik” stiže dobojska Sloga (10. april). S obzirom na ostale rezultate, Borac još ima šanse da plej-of dočeka na prvom mjestu. “Crveno-plavi” su već obezbijedili plasman u finale Kupa BiH u kojem će im rival biti Izviđač, a imaju najviše ambicije u Kupu Republike Srpske gđe se u četvrtfinalu sastaju sa Slavijom.

Branković: Vidljiva razlika

Direktor kluba Vladimir Branković bio je realan u ocjeni da je CSM u ovom trenutku mnogo jači.

- Radi se o ekipi koja u prethodnih nekoliko godina konstantno ima budžet od oko 2,5 miliona evra. Sa druge strane, naš je oko 300.000 evra kada odbijemo sredstva kojima vraćamo dugove. To je ogromna razlika. Nadam se da će naši rezultati ove sezone biti zamajac i da ćemo uporedo nastaviti da stabilizujemo klub te da već za iduću sezonu napravimo još jaču ekipu. Našim momcima svaka čast, borili su se koliko su mogli. Oni su najzaslužniji za odličnu sezonu. Drago mi je da su utakmicu gledali i svi članovi Uprave, viđeli su kako izgleda profesionalna ekipa... Poslije utakmice smo i razmijenili nekoliko riječi, a već tokom sedmice imaćemo sjednicu, jer ako želimo da idemo naprijed, a želimo, već sada moramo da se spremamo za iduću sezonu - rekao je Branković.

 

Vražalić oduševljen

Reprezentativac BiH Faruk Vražalić bio je sa šest golova najefikasniji u redovima CSM Bukurešta, a poslije meča posebno je pohvalio ambijent.

- Banjaluka je rukometni grad, publika poznaje rukomet i vrlo je lijepo igrati u takvoj atmosferi. Bilo je veličanstveno. Što se nas tiče, želimo da idemo do kraja, kako u ovom takmičenju, tako i u prvenstvu Rumunije - rekao je Vražalić.

Osim Bukurešta u polufinale Čelendž kupa plasirali su se grčki AEK i portugalska Madeira, te ruski Sankt Peterburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana