Brčko i Bijeljina zatvorili krug biciklističke trke “Beograd - Banjaluka

Dušan Repija
Brčko i Bijeljina zatvorili krug biciklističke trke “Beograd - Banjaluka

BANjALUKA - Nepuna dva mjeseca do početka 13. Biciklističke trke “Beograd - Banjaluka” kompletirane su sve četiri etape, jer su Brčko i Bijeljina prihvatili domaćinstvo cilja druge, odnosno starta treće etape.

Tako će jedna od najjačih trka u regionu po prvi put trajati četiri dana, a biciklisti će preći gotovo 800 kilometara. Prva etapa koja se vozi od  Beograda do Vlasenice 18. aprila dobila je status kraljevske, jer je duga 250 kilometara i s obzirom na konfiguraciju terena mogla bi da bude jedna od odlučujućih kada je u pitanju generalni plasman. Dugi dan biciklisti će voziti od Vlasenice do Brčkog (160 km), trećeg će krenuti na put od Bijeljine do Teslića (180 kilometara), koliko će prevesti i 21. aprila od Prnjavora do Banjaluke, preko Dervente i Srpca.

- Izuzetno mi je drago što su gradovi prepoznali značaj i pozitivne efekte ovog događaja ne samo kada je u pitanju sport, već i turizam i građenje imidža. Srečan sam što prvi put prolazimo kroz istočni dio Srpske, Ugljevik, Miliće, Lopare, Zvornik i na kraju prve etape stižemo u Vlasenicu. Ovaj grad će biti poseban, jer će biti cilj jedne i start druge etape - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Osim navedenih gradova, karavan će po prvi put proći kroz Srbac i Razboj, rodno mjesto legende biciklizma Tanasije Kuvalje, te idejnog tvorca ove trke Tihomira Kuvalje. Nastupiće 176 vozača iz 25 timova koji dolaze iz svih krajeva Evrope, ali i Južne Amerike i Azije. Prošlogodišnji pobjednik Gašper Katrašnik imaće izuzetno težak zadatak da odbrani žutu majicu, jer osim njegovog tima Adrija Mobil ima još nekoliko ekipa koje pretenduju na sami vrh. Najjzvučnije ime među ekipama je italijanski pro kontinental tim Bardijani, a tu su još i Poljski CCC, redovan učesnik 'Đira' i 'Tur de Fransa'.

- Među kvalitetnije se ubrajaju i italijanski Sanđemini, D'amiko, kolumbijski Bicikletas Strongmen, češke Dukla i Sparta, te nacionalni timovi Srbije, Mađarske, Austrije i Slovenije. Prijavljen je maksimalan broj učesnika, a imamo i pet, šest ekipa na čekanju koje ćemo pozvati ukoliko neko odustane - zaključio je Kuvalja.

 

Zvornik i Derventa u igri

Direktor trke Vladimir Kuvalja juče je bio na sastanku sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, koji će skoro sigurno biti odabran za prolazni cilj porve i druge etape, a sutra će se sastati sa načelnikom Dervente Miloradom Simićem, pa bi i ovaj grad mogao da bude prolazni cilj posljednje etape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana