Branko Brnović za “Glas Srpske” o slučaju Kosovo: Ceh platila Crna Gora

Darko Pašagić
Branko Brnović za “Glas Srpske” o slučaju Kosovo: Ceh platila Crna Gora

Zlatibor - Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, kasnije selektor Crne Gore, a danas trener Budućnosti Branko Brnović istakao je za “Glas Srpske” da su sva dešavanja uoči nedavnog susreta u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope između “đetića” i samoproglašenog Kosova najviše štete donijele crnogorskom fudbalu.

 

 

 

Tada su noć pred meč selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković, te reprezentativci Filip Stojković i Mirko Ivanić odbili da vode, odnosno da igraju susret protiv “države” koju nije priznala Srbija, nakon čega je došlo do smjene iskusnog stručnjaka.

- Odmah da kažem da nikada nisam volio politiku, jer smatram da je ona zlo za sport i što god da kažem biće protumačeno na dva načina. Počeli smo da miješamo politiku i sport, a to ne valja. Politiku treba dati političarima, a sport sportistima i onda će sve biti u redu. Ipak, svima je jasno da se takve stvari nisu smjele dešavati noć prije utakmice, jer je to poremetilo čitav sistem, a naročito naše fudbalere. Ne želim nikoga da osuđujem, ali poslije tog remija i kasnije poraza od Češke praktično smo izgubili sve šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo - naglasio je Brnović.

Član zlatne generacije jugoslovenskog fudbala, koja je u Čileu 1987. godine postala omladinski prvak svijeta žali što ta ekipa nije ostala na okupu, jer joj kako kaže niko ne bi bio ravan. Brnović je dvije godine kasnije postao A reprezentativac Jugoslavije, ali  nije se našao među putnicima za Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. Međutim, jeste za evropski šampionat 1992. godine na koji nažalost “plavi” nisu otišli zbog sankcija.

- Već smo bili otputovali u Švedsku, ali većinu vremena smo provodili igrajući tenis i karte. Jednostavno bilo je samo pitanje vremena kada će nam politika “presuditi”. Ostaće vječna nepoznanica šta bi napravili na tom takmičenju. Možda ne bi postali prvaci, kao Danci, koji su nas zamijenili, ali…- sa tugom u glasu istakao je trener Podgoričana.

Sa velikim ambicijama reprezentacija Jugoslavije otputovala je na Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, ali Holandija je bila bolja u osmini finala.

- Bila je to ako ne najjača, onda jedna od jačih generacija jugo fudbala. Takva imena koja su bila u reprezentaciji su bila pravo čudo, ali smatram da nam je nedostajalo više discipline. Dosta puta se sjetim 91. minuta i gola Edgara Davidsa. Svi smo čekali da meč ranije riješe Dejo, Mijat, Piksi, a onda je uslijedio trenutak koji nam je srušio snove - prisjetio se Brnović.

Iako je karijeru završio prije petnaestak godina, kaže da su se mnoge stvari promijenile od tada.

- Nikada nisam razmišljao o novcu i nikada nisam imao menadžera. Sada je potpuno drugačije, djeca već od 14, 15 godina imaju menadžera, roditelje koji ih guraju, ali je to kratkog daha. To je najveći problem fudbala u Crnoj Gori, a koliko vidim i u zemljama okruženja - zaključio je Brnović.

Legenda Espanjola

Brnović je ponikao u Budućnosti, a zatim igrao za Partizan sa kojim je imao mnogo uspjeha. Ipak, najdublji trag ostavio je u Espanjolu, gdje je prošle godine dobio veliko priznanje. Naime, navijači su ga izabrali za 47. najboljeg igrača u istoriji kluba.

- Od se kapija broj 47 stadiona “Kornelja el Plat” zove po mom imenu. Počastvovan sam tim - rekao je Brnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana