“Borik” topio i veće minuse

Siniša Kotaraš
“Borik” topio i veće minuse

Banjaluka - Rukometaši Borac m:tela pokušaće da nadoknade šest golova zaostatka iz prvog meča četvrtfinala EHF Čelendž kupa protiv CSM Bukurešta.

U prvoj utakmici Rumuni su slavili sa 25:19, što je rezultat koji daje nadu i jednom i drugom rivalu za prolaz u polufinale.

U svojoj poslijeratnoj istoriji, da ne idemo predaleko, Banjalučani su na međunarodnoj sceni u sedam navrata jurili zaostatak od šest ili više golova. Dva puta su uspjeli u tome, dok su u pet navrata zastajali na samom pragu iznenađenja i pognutih glava napuštali parket.

Ljubiteljima rukometa u gradu na Vrbasu i sada je u sjećanju sezona 2000/01. kada je Borac u drugom kolu EHF kupa eliminisao ukrajinski Šahtjor. Prvi meč u Donjecku domaćin je dobio sa 31:22, ali su u revanšu, pred prepunim “Borikom” Banjalučani slavili sa ogromnih “plus 18” (33:15). Sličan podvig napravljen je deset godina kasnije, takođe u drugom kolu EHF kupa, kada je Borac u Turskoj poražen od Ankare sa 24:31, a sedam dana kasnije furioznom igrom u drugom poluvremenu sve nadoknadio u Banjaluci za konačnih 39:23 (14:13). Mnogi se sada prisjećaju tih utakmica i vjeruju da današnji tim Borca može da napravi podvig i izbori polufinale EHF Čelendž kupa. I pored prisutnog optimizma u klubu su svjesni da to neće biti ni malo lako.

- Pomalo me nervira što se napravila priča kako je ovo lako dostižan zaostatak. CSM je zaista ozbiljna ekipa, bolja od Borca, bar na papiru, i tako je treba shvatiti. U drugom poluvremenu meča u Bukureštu pokazali smo da se možemo nositi sa njima. U revanšu pred našom publikom, sa velikim pritiskom sa tribina i mnogo većom koncentracijom u igri sve je moguće. Imamo šanse, ali treba ostaviti posljednji atom snage što ćemo i uraditi, a hoće li to biti dovoljno vidjećemo. Što se tiče neke taktike tu baš i nema pravila. Iskustvo mi govori da se većina tih utakmica rješava u posljednjih desetak minuta, kada i pritisak sa tribina radi svoje. Uostalom, kako god da bude, samo da u finiš uđemo sa šansom za prolaz - istakao je iskusni golman Borac m:tela Bojan Ljubišić koji je igrao protiv Šahtjora, Sandefjorda, Volendama i Aragona.

Nekadašnji prvotimac, a poslije i trener Borca Bojan Unčanin u nekoliko navrata igrao je ovakve utakmice.

- Imao sam priliku da jurim različite zaostatke i tu zaista nema pravila, a sigurno je samo da se sve može nadoknaditi. Prednost Bukurešta iz prve utakmice nije nimalo bezazlena dok bi za Borac najbolje bilo da sve krene u dobrom ritmu od samog početka, ali se mora imati i malo sportske sreće. Takođe, naša prednost može da bude i njihova teška utakmica koju su sinoć igrali sa Konstancom, a računam i na umor od dugog i napornog puta. Uz pametnu taktiku i prepun “Borik” sve je moguće. Sa druge strane, problem može da bude činjenica da smo dali tek 19 pogodaka u gostima i ako Rumuni u revanšu postignu više, onda nam treba trijumf od sedam golova razlike. Na kraju, mislim da su šanse i dalje podjednake i da će tek neke male nijanse odlučiti konačnog pobjednika - rekao je Unčanin.

Banjalučani su se znali uvjeriti koliko je teško sačuvati veliku prednost. Bilo je to u sezoni 2004-05 kada su na svom terenu deklasirali Kras Volendam sa 43:22, a potom u Holandiji tu prednost jedva sačuvali uz poraz od 18:28.

Rezultati

U pet navrata Banjalučani su bili na korak od dostizanja šest i više golova zaostatka, ali im je, na kraju, nedostajalo i sportske sreće da nastave takmičenje u Evropi.

Sezona 2000/01: Sandefjord - Borac (29:21, 19:26)

Sezona 2006/07: Lovćen - Borac (27:17, 23:30)

Sezona 2007/08: Borac - Bolonja (23:29, 32:29)

Sezona 2009/10: Budućnost (P) - Borac (36:30, 29:33)

Sezona 2011/12: Aragon - Borac (31:21, 22:31)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana