Borac ponovo pravi istu grešku

Darko Pašagić
Borac ponovo pravi istu grešku

Banjaluka - Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora FK Borac smijenjen je Vule Trivunović, a glavni kandidati za novog trenera su srpski stručnjaci Ljubinko Drulović i Zoran Kiza Milinković.

Iako su priče o odlasku Trivunovića aktuelne već duže vrijeme, sve je kulminiralo kada to gotovo niko nije očekivao, poslije pobjede "crveno-plavih" protiv Krupe u finalu Kupa grada. Trivunović je vidno uznemiren izašao pred novinare i rekao da više ne može naći zajednički jezik sa upravom kluba. Ekspresno je sazvana sjednica Upravnog odbora, na kojoj je zaključeno da mladi stručnjak neće čak ni završiti sezonu na klupi Banjalučana.

On nije prvi trener čiji je uspjeh nagrađen smjenom. U novijoj istoriji mnogo je takvih slučajeva. Dragan Vukša je sa Borcem 2001. godine bio prvak Republike Srpske, ali je na njegovo mjesto postavljen Zoran Smileski. Nakon što je makedonski stručnjak obezbijedio plasman u prvu sezonu zajedničke Premijer lige, uručen mu je otkaz.

Istu sudbinu doživio je i 2006. godine kada je postao šampion Srpske i obezbijedio povratak u Premijer ligu. Vlado Jagodić je 2011. godine dobio otkaz poslije šampionske sezone Borca. Dvije godine kasnije Slobodan Starčević je vodio ekipu 29 kola i uz saglasnost kluba otišao na doškolovavanje u Njemačku, da bi po povratku dobio otkaz uz obrazloženje da je samoinicijativno napustio ekipu koja je izborila evropsku vizu, ali nije igrala. Želja je ponovo trener sa strane, iako dosadašnje iskustvo pokazuje da to nije najbolje rješenje.

- Napravili smo petogodišnji plan, a prva godina je u potpunosti realizovana. Slijede nam obaveze uvezi sa dobijanjem licence, gdje smo završili najveći dio posla. Što se tiče trenera, moramo na klupi imati provjerenog stručnjaka, jer nam je cilj već u prvoj sezoni u Premijer ligi plasman na međunarodnu scenu - rekao je potpredsjednik UO Vico Zeljković i dodao da će ekipu do kraja prvenstva voditi dosadašnji pomoćni trener Marko Tešić.

U posljednjih desetak godina čelnici Banjalučana nisu imali baš puno sreće sa stručnjacima iz Srbije. Najduže se zadržao Zoran Marić, koji je sa Borcem osvojio Kup BiH 2010. godine, ali je poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Ligu Evrope smijenjen. Na kormilu se zadržao 16 prvenstvenih utakmica. Poslije njega treneri Borca iz Srbije bili su Slaviša Božičić (13 utakmica), Petar Kurćubić (sedam) i rekorder je Aleksandar Janjić, koji je vodio samo dva meča. Iako kvalitet fudbala nije na zavidnom nivou, Premijer liga je poprilično komplikovana za stručnjake koji nisu imali nikakav kontakt sa fudbalom u BiH. Finansijski zahtjevi svih trenera koji dođu sa strane su neuporedivo veći, ali gotovo po pravilu oni odu kući poslije samo nekoliko mjeseci, ponekad i dana rada.

I Murinjo u igri!

Predsjednik Borca Branko Kovačević je naglasio da je cilj uprave da bude pronađeno najbolje rješenje za novog trenera.

- To je sasvim normalno u sportu i ne vidim tu ništa sporno. Nas trenutno najviše zanima Žoze Murinjo. To je naša želja i smatram da se niko ne treba ljutiti ako s njim budemo razgovarali - rekao je Kovačević.

Kruniću omladinska škola?

Sadašnji trener, igrač i kapiten banjalučkog Željezničara Branislav Krunić takođe je jedan od kandidata za trenera, ali je realnija opcija da on preuzme brigu o omladinskoj školi.

- Bilo je kontakata, ali za sada još ništa nije dogovoreno. Moja želja je da ostanem u Željezničaru, gdje sam stekao puno prijatelja, ali volio bih i da pomognem Borcu. Teško će to biti sve ukalkulisati, ali vidjećemo - rekao je Krunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana