Borac igra u Prvoj ligi

Darko Pašagić
Borac igra u Prvoj ligi

Banjaluka - Iako Borac zbog nedobijanja licence naredne sezone neće igrati u Premijer ligi BiH, potpredsjednik Banjalučana Vico Zeljković je ubijeđen da će klub nastaviti borbu i da će i dalje živjeti.

Po njegovim riječima, postojale su tri opcije mogućeg raspleta trenutne situacije, ali su se čelnici kluba poslije neprospavane noći odlučili za onu koja bi trebalo da bude najprihvatljivija.

- Nećemo se ugasiti, neće biti stečaja, neće biti fuzije ni sa jednim drugim klubom. Nastavljamo iz Prve lige RS i u elitu se nećemo vratiti sve dok klub ne bude na pozitivnoj nuli. Tri revizorske kuće će u najskorije vrijeme pročešljati sve dugove kluba i sa jasnim podacima ćemo izaći u javnost. Sa Fudbalskim klubom “Džaja” nećemo polemisati preko medija. Pravno ćemo se boriti, a uključićemo sve segmente, od sudstva do MUP-a, da pronađu sve što je bilo nepravilno. Ova uprava je kriva za lošije rezultate od očekivanog, kriva je za deveto mjesto, ali nismo krivi za dug prema “Džaji”. Dakle, na sreću naših pravih navijača i nesreću dušebrižnika, Borac će i dalje živjeti - naglasio je Zeljković.

Dug prema “Džaji” datira još iz proljeća 2009, a Milivoje Glišić je podnio zahtjev Borcu za isplatu još u julu 2004. godine. Tada su zahtjevi “Džaje” na Gradskom stadionu ignorisani, niko iz Borca nije dolazio na ročišta i upravo zbog tih propuštanja presuđeno je u korist Glišića, kome je tada trebalo biti uplaćeno 419.656 maraka, plus zatezne kamate od jula 2004. godine. Na čelu kluba 2009. godine bio je Milorad Janjetović.

- Ne možemo mi biti krivi što neko nije poštovao odluke suda prije desetak godina, ali možemo na ovaj način pokušati da spasemo što se može. Najgore bi bilo da smo sada platili dug prema “Džaji” jer bismo za mjesec dobili novu tužbu od Brane Jankovića, Stanoje Štrpca i drugih povjerenika, a ni to nisu mali iznosi i mjere se stotinama hiljada maraka - nastavio je Vico.

Alfa i omega Banjalučana je istakao da je želja da se što prije stigne do pozitivne nule, ali da to neće biti nimalo lako ostvariti. Nada se da će revizorski izvještaj uskoro biti dostupan javnosti i da bi poslije toga trebalo sjesti za sto sa nadležnim strukturama i jasno vidjeti šta i kako dalje.

- Rekao sam da je naša želja da igramo Prvu ligu Srpske dok se god ne stabilizujemo. Mi koji smo sada u Borcu nemamo pravo da ugasimo klub svijetle tradicije i još jednom ponavljam da ćemo pokušati sve da ga spasemo, ali možda će neko poslije svih izvještaja reći da je to nemoguće i da je stečaj jedina opcija - izjavio je Zeljković.

Po grubim proračunima, ukupni dug iznosi više od 15.000.000 maraka.

  • Najveći dio otpada na dug prema Poreskoj upravi. Osnovica je šest miliona i isto toliko kamata. Tome treba dodati još 1,5 miliona koji otpadaju na “Džaju”, Jankovića, Štrpca i druge povjerioce, a tu je uključen i aktuelni dug za sadašnje igrače. “Elektrokrajini” smo bili dužni 1,3 miliona maraka, ali su otpisane kamate, a na postojeću glavnicu od 760.000 maraka napravljen je reprogram na 20 godina, sa grejs periodom koji ističe 1. avgusta 2018. Tu je i dug prema “Vodovodu”, koji takođe premašuje više od 500.000 maraka. To su sve podaci “u grubo”, a tačni bi uskoro da mogli da budu dostupni javnosti - zaključio je Zeljković.

Ugasiti “Džaju”

Potpredsjednik Borca Vico Zeljković rekao je da će sve uraditi da “Džaja” prestane da postoji.

- Licencu nismo dobili isključivo zbog duga prema njima. Naime, iznos od 150.000 maraka koji smo dugovali bivšim igračima, trenerima, zaposlenima u Radnoj zajednici ili smo isplatili ili smo sa pojedincima napravili reprogram. Milivoje Glišić nije htio da pristane ni i ako mu damo trećinu novca odmah. Nisam se “talio” sa ljudima iz “Džaje”, kao neki iz bivših uprava. Borac će nastojati pravnim putem da ugasi “Džaju” jer je taj klub sve samo ne legalan. Deset godina nisu priložili završni račun, ima tu još nepravilnosti... Više neću polemisati sa tim ljudima, ali im obećavam da će kao klub otići u istoriju - rekao je Zeljković.

Pušić se vraća?

Po Zeljkovićevim riječima, jedan od problema za Borac mogao bi biti i kako zadržati sadašnji stručni štab i većinu igrača koji su imali u planovima da igraju Premijer ligu.

- Razgovaraćemo sa svima pojedinačno. Znamo da im dugujemo po nekoliko plata, ali jednostavno izmirujući stalna potraživanja iz ranijeg perioda nismo uspjeli da rješavamo i sadašnje plate. To je iznos od 150.000 maraka i to je naš dug koji ćemo u najskorije vrijeme riješiti. Razgovarao sam i sa bivšim članom uprave Vedranom Pušićem, koji bi možda uskoro mogao da se i vrati u klub, što bi nas sigurno ojačalo u narednom periodu - izjavio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana