“Beograd-Banjaluka”: Toneatiju drama u Vlasenici, Hopkins ostao lider

Milan Zubović
Foto: Trka Bg/Bl

Poslije mnogo uzbuđenja, guranja u ciljnoj ravnini, gledanja foto-finiša na drugoj etapi trke „Beograd - Banjaluka” koja je vožena od Zvornika do Vlasenice, trijumfovao je Davide Toneati, koji nosi majicu slavnog kazahstanskog tima Astana.

Italijan je kroz cilj prošao drugi jer ga je u ciljnoj ravnini nepropisno Jeron Mejers iz ekipe Viktorija, koji je nakon gledanja snimka diskvalifikovan. Sudije i komesar imali su pune ruke posla, ali su na kraju presudili da je Mejers nepropisno zatvorio prolaz Toneatiju.

To je uslovilo i dodatna pomjeranja u plasmanu, pa je na kraju srebro osvojio Nikiforos Arvanitu iz ekipe Novaspor speedbikers, dok je treće mjesto zauzeo član slovačke Dukle Samuel Kovač.

- Bilo je jako naporno, na kraju i vrlo uzbudljivo. Pokušavao sam da se probijem sa lijeve strane i bio spriječen u tome, pa mislim da su sudije
odradile dobar posao. Vrlo sam srećan, ovo je jedna od mojih najdražih pobjeda – rekao je Toneati.

Arvanitu je pored srebra zadužio i bijelu majicu, plavu je obukao Pjotr Pekala iz Santika, a sprintersku crvenu zadužio je Albert Gateman iz Benotija.

Sjajnom timskom vožnjom lidersku poziciju u generalnom plasmanu zadržao je Dilan Hopkins koji pred najtežu etzapu od Višegrada do Jahorine ima 23 sekunde prednosti u odnosu na Antona Albrehta iz Benotija.

- Srećan sam što sam sačuvao majicu. Nadam se da ću uz pomoć svog tima uspjeti da zadržim majicu na najizazovnijoj etapi – rekao je Hopkins.

Majicu u bojama zastave Republike Srpske obukao mu je načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević koji je zajedno sa saradnicima i sugrađanima ponovo položio ispit kada se radi o organizaciji i domaćinstvu.

- Hvala čelnicima trke na sjajnoj organizaciji. Ovo je velika stvar za našu malu opštinu, jer će biciklisti iz 40 zemalja svijeta, nadam se, ponijeti lijepe uspomene. Posebno sam srećan što je majica namijenjena najboljem od ove godine u bojama naše zastave – rekao je Kraljević.

Ono što posebno treba istaći jeste veliki broj gledalaca na startu trke u Zvorniku, kao i na prolaznim ciljevima u Bratuncu i Šekovićima.

Sutra je na programu najteža etapa koja u 11 časova startuje iz Višegrada, a karavan će preko Rudog, Rogatice, Sokoca i Pala stići na Jahorinu. Etapa zbog konfiguracije terena nosi prefiks kraljevske i onaj ko sutra na olimpijskoj ljepotici obuče majicu u generalnom plasmanu ima velike šanse za ukupnu pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana