Banjaluka pokazala da je grad sporta

Nikola Lučić
Banjaluka pokazala da je grad sporta

Banjaluka - Na svom putu ka Istočnom Sarajevu i Sarajevu Olimpijska baklja mira stigla je u Banjaluku, dok će Evropski omladinski olimpijski festival (EJOF) biti održan od 9. do 16. februara.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković predao ju je najboljem sportisti Republike Srpske za 2018. godinu, kajakašu Darku Saviću, a plamen mira u Rimu su preuzeli gradonačelnici gradova domaćina, dok su ga u Banjaluci dočekali bivši i sadašnji sportisti, kao i visoki zvaničnici Republike Srpske.

- Nije mala stvar što je Banjaluka domaćin Olimpijskoj baklji. Prošlo je 35 godina od Olimpijade u Sarajevu i konačno imamo priliku da budemo domaćini omladinskoj olimpijadi, što će koristiti Srpskoj za promovisanje planina i olimpijskih sadržaja. Vlada RS pomogla je održavanje EJOF-a sa četiri miliona maraka i siguran sam da će svi ponijeti dobre stvari iz RS i BiH - rekao je premijer RS Radovan Višković.

Jedan od sportista koji vrlo dobro zna kako izgleda put do nasjajnijeg odličja na Olimpijskim igrama je Milorad Karalić, koji je 1972. godine sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato. Rekao je da bi manifestacije ovakvog tipa trebalo da češće budu održavane na ovim prostorima kako sport ne bi dalje stagnirao.

- Sve ovo će poslužiti mladim naraštajima kao dragocjeno iskustvo u daljim karijerama. Očekujem da organizacija bude na visokom nivou i da uživamo u dobrim nastupima svih učesnika - poručio je Karalić.

Osvajač srebrne medalje sa ženskom košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije u Seulu 1988. godine Slađana Golić prisjetila se kako je 1984. godine nosila Olimpijsku baklju na Igrama u Sarajevu i poručila da mladi treba da naporno treniraju kako bi došli do najvećih visina.

- Olimpijada je san svakog sportiste, želim svima da daju sve od sebe i dođu do medalje, a i ako ne uspiju u tome, ne treba da klonu duhom, već da nastave raditi dalje - rekla je Golićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva izjavio je da je dolazak u Banjaluku značajan zato što je najveći grad Srpske uvijek bio rasadnik velikih sportskih imena.

- Drago nam je što smo posjetili Banjaluku jer je RS dosta pomogla održavanju samog EJOF-a, a i zbog toga što je došlo dosta bivših učesnika Olimpijskih igara. Banjaluka je grad sporta kao i Istočno Sarajevo. U tom pogledu razgovarali smo o simbolici našeg dolaska pred zgradu Vlade RS jer se tu nalazi ulica Olimpijskih pobjednika, što takođe ima simboliku - izjavio je Vuković.

Davidović

Ministarka porodice omladine i sporta Srpske Sonja Davidović rekla je da je ponosna što je Banjaluka bila jedna od stanica Olimpijske baklje na putu ka krajnjem odredištu.

- Lijepo je vidjeti bivše i sadašnje sportiste i nadam se da će Srpska i u budućem periodu iznjedriti olimpijske šampione. Sigurna sam da će sve proći na najvišem nivou i da će se učesnici festivala nekada kasnije vratiti u RS i kao turisti  - rekla je Davidovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana