Banjalučanin pretplaćen na trofeje

Milan Zubović
Banjalučanin pretplaćen na trofeje

Sfantu - Kada je košarkaški trener iz Banjaluke Zoran Mikeš prihvatio ponudu Sepsija ličilo je na novu avanturu jer rumunska liga nije toliko poznata ljubiteljima košarke na ovim prostorima.

Nakon pet godina, Mikeš je uspio da stvori jak klub i jednostavno se pretplati na trofeje, dok je ove sezone ponovo stigao do duple krune.

- Lakše je osvojiti šampionsku titulu nego je odbraniti, a zamislite tek kako je teško biti šampion tri godine zaredom - započeo je Mikeš priču za "Glas Srpske".

- Kada se pogledaju rezultati, na prvi pogled se čini da smo lako stigli do novog trofeja, ali nije bilo nimalo lako pošto su sve ostale ekipe željele da nas skinu sa trona. Sezonu smo završili sa samo dva poraza, jednim u ligaškom dijelu takmičenja, a drugim u finalu plej-ofa, tako da nakon svega možemo biti prezadovoljni urađenim. Tome treba dodati da smo Kup uzeli bez poraza, što ovu sezonu čini istorijskom jer smo i u Evrokupu napravili veliki rezultat - izjavio je Mikeš.

Prema njegovim riječima, snaga kluba leži u dobroj organizaciji, dobro selektovanim košarkašicama, kao i visokom moralu.

- Sve ekipe bile su mnogo motivisane da nas dobiju, ali smo mi imali više samopouzdanja od njih, tako da nismo dozvolili nikakvo iznenađenje. Sve igračice koje su stigle prošlog ljeta pokazale su napredak i pogodili smo sa svim pojačanjima jer je tim imao karakter da odgovori svim izazovima - kazao je Mikeš.

Titulu su osvojili na protivničkom terenu, dok ih je, sada već po običaju, dočekalo nekoliko hiljada navijača po povratku u Sfantu Georg.

- Prošle godine kada smo postali šampioni priređen nam je doček i mislio sam da više nikad neće biti tako dobro, da su se ljudi malo zasitili, ali sam se prevario. Po povratku u grad nakon osvojene titule dočekalo nas je više hiljada naših navijača, sa kojima smo proslavili novu titulu. Jednostavno, emocije su nas ponijele kada smo vidjeli koliko njih se okupilo i koliko su srećni zbog novog trofeja tako da nismo mogli ostati ravnodušni i mnogima su potekle suze radosnice. Posebno me je impresionirala grupa od njih pedesetak koji su nas bodrili u gostima, što baš i nije čest slučaj na utakmicama košarkašica i oni su putovali desetak sati do dvorane pa opet nazad da budemo zajedno. To je ono što me posebno raduje jer postoji sinergija ljudi, grada i kluba i imali smo podršku kada smo gostovali u Grčkoj i Poljskoj - istakao je Mikeš.

Veliku podršku imao je od supruge Dragoslave Žakule, koja je prije nekoliko godina prestala da aktivno igra, ali je početkom ove sezone nakratko bila član tima jer je mijenjala povrijeđene igračice, a ujedno vodi omladinski tim.

- Zbog povreda, Dragoslava je morala da "uskoči" u ekipu, mada je imala malu minutažu. Ona sada radi kao trener djevojčica i ponekad traži trenerski savjet od mene, ali i ja od nje - rekao je Mikeš.

O kvalitetu rumunske košarke ima dosta pohvala.

- Igračice do 18 godina dosta su talentovane, ali nekako "nestaju" kada prelaze u seniorsku konkurenciju i čini mi se da se to dešava jer nemaju neku posebnu radnu naviku. Rumunski savez ulaže velike pare u obje konkurencije i imaju nekoliko odličnih igračica, a očekujem da ih narednih godina bude još više jer se dosta kvalitetno radi. Sada su uveli pravilo po kojem na terenu tokom svih 40 minuta mora biti igračica mlađa od 21 godine, dok takođe na prvenstvenim utakmicama jedna od igračica na terenu mora biti Rumunka, a u Kupu to moraju da budu dvije - kazao je Mikeš.

Najvjerovatnije ostaje

Mikeš nije želio da otkrije planove za iduću sezonu, ali vjeruje da će ostati u klubu.

- Postoji obostrana želja da saradnja bude nastavljena, ali u danima slavlja nismo pomišljali na to, tako da ćemo kasnije razgovarati o svemu. Klub je dosta ambiciozan i postoji šansa da produžimo saradnju - kazao je Mikeš.

Trofeji

Mikeš je u prvoj sezoni (2013/14) stigao do finala Kupa Rumunije, zatim je sljedeće godine osvojio to takmičenje, a u prvenstvu stigao do drugog mjesta, da bi pretprošle godine stigao do duple krune, a prošle je osvojio šampionsku titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana