Andrea Arsović o narednim izazovima i ambicijama za „Glas Srpske“: Sve podređeno olimpijskoj medalji

Ivan Dragičević
Andrea Arsović o narednim izazovima i ambicijama za „Glas Srpske“: Sve podređeno olimpijskoj medalji

Banjaluka - Najbolja sportistkinja Jugoslovenskog sportskog društva Partizan strijelac Andrea Arsović tek očekuje najbolje rezultate, a kao krajnji cilj ističe olimpijsku medalju u Tokiju.

Poučena iskustvom iz Rija, pokupila je nova saznanja i sa velikom motivacijom ušla u novi ciklus. Godina koja je na izmaku takmičarski je bila na vrhunskom nivou, ali Arsovićeva svjesna svog potencijala očekuje krupnije stvari.

- Prezadovoljna sam sezonom, završiću godinu kao druga na svetskoj rang-listi. Bila sam prva na Evropskom prvenstvu u miks disciplini sa Milutinom Stefanovićem, a na finalu Svetskog kupa odbranila krunu. To je novi podstrek za narednu napornu sezonu, počinje jurnjava za olimpijskim zlatom ili bilo kojom medaljom. Nastavljam posvećeno i požrtvovano, trener Dragan Donević ima razrađen plan. Naredna godina biće izuzetno naporna, 90 odsto vremena neću biti kod kuće. Očekuje me Evropsko prvenstvo u februaru, četiri Svetska kupa, Mediteranske igre i Svetsko prvenstvo koje je svake četiri godine - rekla je Arsovićeva.

Odlična sportistkinja rođena je u Drvaru, tamo završila prvi razred i zbog ratnih dešavanja 1995. godine prešla u Beograd. Predstavnik je sjajne škole streljaštva, a Srbija je dominantna sila u ovom sportu.

- Osim što su strelci talentovani, veliku ulogu ima struka. Treneri nas vode ka vrhu, ali moram da istaknem odličnu saradnju sa Olimpijskim komitetom i Ministarstvom sporta. Finansiraju sve naše planove, imamo najnoviju opremu, idemo na sva takmičenja i pripreme tako da im dugujemo zahvalnost - dodala je Arsovićeva.

Pripreme pred velika takmičenja su veoma naporne, pogotovo što Andrea ne nastupa u samo jednoj disciplini.

- Kompleksno je jer se takmičim u disciplini vazdušna puška i mali kalibar. Streljane se nalaze u različitim krajevima grada, treninzi traju po dva-tri sata. Već pet godina imam sportskog psihologa, a tu su još i kondicioni treninzi. Pred takmičenje više sam fokusirana na streljanu, ali je za naš sport izuzetno važna koncentracija i smirenost pa tu dolazi do značaja rad sa psihologom. Mentalno mi nije problem, jer obe discipline volim, nekad jedna ide bolje pa se nerviram zbog druge i onda sve prođe u haosu. Prilagođavamo se situaciji zavisno od okolnosti - rekla je Arsovićeva.

Streljaštvo je doživjelo određene promjene u posljednjih pet godina. Nekada je na takmičenjima vladala tišina, a danas je dozvoljeno navijanje kao na stadionima.

  • Od ove godine se sasvim normalno navija. Ta promena mi je bilo teška na početku, jer je predstavljala šok. Moramo biti spremni na nepredviđene situacije upravo na takve stvari pokušavam da se pripremim sa psihologom, kao recimo kada se meta pokvari, što se dešava. Sećam se da sam dobila žuti karton kao juniorka, izgubila sam zlato pa bacila rukavicu. To svakako nije bilo sportski, ali se na greškama uči. Sada sam iskusnija i drugačije reagujem - zaključila je Arsovićeva.

Ljubav prema Partizanu

Cijeli život nastupa za Partizan i njena ljubav prema ovom klubu je posebna.

- Konekcija je krenula prije streljane. Tata me je uveo u taj život. Partizan je moja druga kuća, ponosna sam na nagrade, posebno što sam dete Partizana. Čast je biti u tako velikom kolektivu, ali osećam obavezu da opravdam priznanja - rekla je Arsovićeva.

Izbor sportiste

Andrea Arsović je bila gost „Glasa Srpske“ na 63. Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske.

  • - Ponosna sam i hvala na pozivu. Čast mi je što sam uručila nagradu mladom i perspektivnom sportisti Mladenu Plakaloviću, verujem da i njemu znači. Dosta ljudi sam upoznala iz sveta sporta, ovo je nova saradnje, nadam se da se vidimo i naredne godine - rekla je Arsovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana