Aleksandar Kitanović, bivši fudbaler Sparte: Zvezda ima šanse za prolaz

Dušan Repija
Aleksandar Kitanović, bivši fudbaler Sparte: Zvezda ima šanse za prolaz

Banjaluka - Fudbalere Crvene zvezde sutra uveče (20.30) očekuje prvi pravi ispit na evropskoj sceni, jer u Beograd stiže najveći češki klub, Sparta, koja je i favorit za plasman u plej-of Lige Evrope.

Međutim, bivši član ovog kluba, a sada fudbaler Radnika Aleksandar Kitanović (22) vjeruje da ni vicešampion Srbije nije bez šansi. Kitanović je od januara stanovnik Bijeljine, a prethodno je tri i po godine proveo u Pragu. Iako nije dobio priliku da igra za prvi tim, u drugom je igrao sa mnogo sadašnjih prvotimaca, te prošao nekoliko priprema sa seniorima. Trener Sparte od ovog ljeta je bivši strateg Intera Andrea Stramaćoni i samo taj podatak pokazuje koliko je ovaj slavni tim željan povratka na šampionski put. Italijan je dobio odriješene ruke i budžet od desetak miliona evra za pojačanja, te doveo nekoliko poznatih i priznatih imena, koja su uglavnom u zrelim igračkim godinama.

- Pratim šta se dešava u mom bivšem klubu, a gotovo svakodnevno sam u kontaktu sa nekoliko momaka sa kojim sam igrao. Oni vjeruju da će proći, ali nisu baš zadovoljni žrijebom s obzirom na to da su bili nosioci. U Češkoj svi znaju šta je Zvezda, poštuju trofeje iz prošlosti, jer je i Sparta na neki način doživjela istu sudbinu. Osvojili su samo jednu od prethodnih sedam godina, pa su ovog ljeta odlučili da je vrate u svoje vitrine. Gledao sam generalku protiv Vitesea i iskreno nisu me oduševila pojačanja pogotovo Mark Janko. Izgledao je nekako sporo i tromo, pa vjerujem da će odbrana "crveno-bijelih" izaći na kraj s njim, iako je on u bogatoj karijeri pokazao da je odličan strijelac - rekao je Kitanović.

Osim gorostasa iz Austrije u Spartu su stigli Turčin Semih Kaja, Kamerunac Žorž Manđek, Izraelac Tal Ben Haim (ne onaj koji je igrao u Čelziju), srpski internacionalci Vukadin Vukadinović i Srđan Plavšić, golman Martin Dubravka, Eldar Čivić iz BiH, a najveće pojačanje svakako je doskorašnji kapiten Lila Rio Mavuba. Stramaćoni je za njihove dolaske spiskao više od deset miliona evra pa Česi smatraju da je plasman u Ligu Evrope sasvim realan.

- Ovo su imena za svako poštovanje, a kada se tome dodaju momci koji su bili od ranije, Sparta zaista izgleda moćno. Od starosjedilaca pažnju treba obratiti na Martina Frideka koji ima odličan šut sa distance i veznog fudbalera Mihala Sačeka. On pokriva veliki dio terena kao zadnji vezni. Baš smo se čuli prije nekoliko dana i pitao me je kakvi su ofanzivni vezisti Zvezde, rekao sam da mu neće biti lako sa Gelorom Kangom i drugim ofanzivcima Zvezde. Tu je i stari lisac u napadu David Lafata, kao i legendarni Tomaš Rosicki, ali koliko vidim postoji mogućnost da on propusti meč u Beogradu. Po desnoj strani igra Vaclav Kadlec, ali mislim da on neće stvoriti mnogo problema. Plavšića su već zavoljeli navijači, kada je ušao protiv Vitesea dobio je ovacije, a sa nekoliko poteza pokazao da će biti pojačanje. Pored svega navedenog mislim da je Zvezda trenutno uigranija jer je odigrala već pet takmičarskih mečeva, dok prvenstvo Češke počinje tek za vikend. To je velika šansa Beograđana koji su prije neki dan protiv Radničkog odigrali odličan meč - sumira Kitanović.

Navijači Sparte jedni su od najbučnijih i najbrojnijih.

- Postoji tribina gdje su smješteni najvjerniji, ali najčešće navija cijeli stadion. "Đenerali arena" je dosta akustična i kada je puna osjećaj je da na tribinama ima mnogo više od 19.000 navijača, koliki je kapacitet. Mislim da Zvezda ne treba da se plaši gostovanja, veći respekt treba da imaju Česi, jer će igrati pred 40.000-50.000 navijača u Beogradu - zaključio je Kitanović.

 Dolazak u Radnik

Kitanović je zimus odlučio da se vrati u BiH, jer nije dobio priliku u Češkoj.

- Iasko nisam igrao za seniore, nastupao sam za mladi tim i stekao mnogo iskustva. Forsiraju igru sa mnogo kontakta i trčanja, pa mislim da sam mnogo popravio te elemente. Borim se za status u Radniku, imao sam nekoliko pehova i sitnih povreda, ali sada je sve u redu. Odlično se osjećam i vjerujem da ću iskoristiti šansu - rekao je Kitanović.

Igrači "ginu" za Žižovića

Ekipu Radnika ovog ljeta napustili su gotovo svi nosioci igre, ali Kitanović vjeruje da se to neće osjetiti na rezultatima.

- Stiglo je nekoliko vrlo kvalitetnih fudbalera, a za trenera je imenovan Mladen Žižović. Na pripremama i u prvoj utakmici protiv Radnika pokazali smo da ćemo bitni vrlo kompaktni i borbeni, jer je to najmanje što možemo da uradimo za Žižovića. Stvarno je odličan čovjek, umije da sasluša i posavjetuje, tako da vjerujem da ćemo s njim ponoviti rezultate iz prošle godine - rekao je Kitanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana