Aleksandar Đorđević na slatkim mukama: Istanbul talija srpske košarke

Priredio: Ivan Dragičević
Aleksandar Đorđević na slatkim mukama: Istanbul talija srpske košarke

Banjaluka - Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević ima luksuz da za 12 mjesta u reprezentaciji uoči Evropskog prvenstva ravnopravno konkuriše bar 20 košarkaša koji igraju u odličnoj formi ove sezone.

Rijetko koji strateg može da se pohvali takvom širinom, a čak i oni košarkaši koji budu prekobrojni vjerovatno bi bez problema našli mjesto u bilo kojoj drugoj selekciji Starog kontinenta. Upravo zbog toga, ali i kontinuiteta koji "orlovi" imaju pod vođstvom legende srpske košarke, reprezentacija će u septembru biti glavni favorit za evropski tron.

Nedavna povreda Nemanje Bjelice malo je poremetila raspoloženje trenera Bajerna i taj problem mogao bi značajno da utiče na izgled "orlova". Prva opcija na poziciji krilnog centra moraće na operaciju skočnog zgloba i pitanje je kolika ga pauza čeka. Bjelica je prošle godine propustio olimpijski turnir u Riju. Povlačenje njegovog kuma Stefana Markovića dodatno je oslabilo reprezentaciju, ali je Stefan Jović ove sezone dokazao da može preuzeti veću ulogu.

Plejmejkeri

Ipak, igra Srbije najviše zavisi od najbolje jedinice evropske košarke Miloša Teodosića. Plej CSKA nastavio je sjajnim partijama u Evroligi uprkos sitnim povredama i kandidat je za priznanje MVP-a. Već deset godina nije imao slobodno ljeto, a ovog juna ga očekuje odluka karijere, jer će birati između NBA lige i dresa CSKA. Pomenuti Jović je dirigent vrhunske sezone Crvene zvezde. Beograđanima niko nije predviđao ovakve rezultate, a glavni kreator igre je upravo momak iz Niša. Sličan je profil igrača kao Marković, jer igra vrhunsku odbranu, sjajno razigrava i što je najvažnije ima istančan osjećaj kada treba da ubrza ili uspori igru. Među 12 odabranih mogao bi da uskoči Vasilije Micić, najbolji igrač Tofaša i statistički jedan od najboljih plejmejkera turske lige. Nemanja Nedović je takođe u veoma dobroj formi, a sa njim je situacija još bolja, jer pokriva obje bekovske pozicije.

Bekovi

Najviše minuta rezervisano je za Bogdana Bogdanovića. Bek Fenerbahčea je drugi put povrijedio skočni zglob, ali srećom neće biti primoran na dužu pauzu. I njega očekuje važno ljeto za nastavak karijere, jer Vlade Divac želi da ga vidi u dresu Sakramenta. Kao što je gore navedeno, Nedović bi trebalo da troši minute kao dvojka, dok bi možda Đorđević u nekim situacijama mogao da upari Jovića i Teodosića. Kapiten Albe Dragan Milosavljević nastavio je sjajnim partijama i na oku je selektora koji vodi Bajern, dok se dobrim igrama nameću Branko Lazić, Marko Gudurić i Nemanja Dangubić.

Krila

Iako bi Vladimir Micov sigurno mnogo značio reprezentaciji, njegov povratak među "orlove" zbog odnosa sa Đorđevićem nije realan. U takvoj situaciji kao glavne opcije ističu se Marko Simonović, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić. Najbolje igre pruža trojka Crvene zvezde, jer Simonović igra sezonu života. Kalinić nije pokazao kontinuitet, ali ne treba isticati koliko je važan u Đorđevićevoj koncepciji. Lučić je pod komandom Đorđevića u Bajernu uhvatio pravu formu i što je najvažnije za njega, ove sezone nema problema sa povredama. Srbija će naredne sezonu dobiti još jednog NBA igrača, jer Rade Zagorac odlazi u Memfis, ali ove sezone u ABA ligi nije napravio očekivani iskorak.

Krilni centar

Ako je u jednom trenutku selektor bio na slatkim mukama kada je ova pozicija u pitanju sada to ne može da se kaže. Zoran Erceg je najvjerovatnije završio karijeru, Bjelica je trenutno povrijeđen, a kao ostale opcije nameću se Milan Mačvan i Stefan Birčević. Nabrojane trojke mogu da pokriju i poziciju krilnog centra, a od Đorđevića zavisi kako će sve uklopiti.

Centri

Ako će negdje moći da bira, to je ova pozicija. Nikola Jokić je već sada meću najboljim peticama NBA lige, a kao njegove zamjene konkurišu Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić, Boban Marjanović, Nikola Milutinov, Dejan Musli i Vladimir Štimac. Raduljica pamti i bolje dane, ali svi znaju koliko je produktivan u dresu Srbije, Kuzmić nikada nije igrao bolju košarku, dok Bobi u Detroitu šansu dobija na kašičicu. Milutinov je defanzivno odličan, a napadački doprinos zavisi od prostora koji dobije, a za Muslija i Štimca važi ista konstatacija kao za Kuzmića.

Do Evrobasketa je ostalo još mnogo vremena, stvari se mijenjaju iz dana u dan i najbitnije je da svi košarkaši ostanu zdravi. Takođe, uvijek je pod znakom pitanja da li će NBA igrači dobiti dozvolu svojih klubova, pogotovo što je "praksa" da zvijezde propuštaju Evrobasket godinu poslije Olimpijskih igara, ali bez obzira na sve, "orlovi" imaju realnu šansu da odu do kraja, prvi put poslije 2001. godine, kada su slavili baš u Istanbulu, koji je domaćin i ovogodišnjeg finala. Treba li napominjati da je Đorđević baš u ovom gradu donio Partizanu evropsku krunu 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana