ABA liga sa 12 ili 14 ekipa

Milan Zubović
ABA liga sa 12 ili 14 ekipa

Banjaluka - Crvena zvezda je protutnjala Jadranskom ligom i nakon slavlja u finalu nad Cedevitom spuštena je zavjesa na još jedno izdanje regionalnog takmičenja.

Dešavanja na parketu su okončana i sada počinju pregovori rukovodstva o učesnicima i propozicijama za iduću sezonu. Sigurno je da će naredne jeseni u ABA ligi nastupati 12 ekipa, a postoji mogućnost da njihov broj ponovo bude 14.

- Tokom jula ćemo imati Skupštinu ABA lige na kojoj ćemo raspravljati o sljedećoj sezoni. Tada bi trebalo da bude odlučeno koliko će ekipa brojati regionalno takmičenje. Klubovi koji su vlasnici takmičenja sami će odlučiti koliko klubova će nastupiti. Kao i svake godine, postoje indicije da će biti smanjen broj timova, dok s druge strane ima i onih koji traže da ih ostane 14. Trenutno, nismo blizu odluke - rekao je direktor ABA lige Krešimir Novosel.

Ukoliko čelnici ABA lige ostanu pri stavu da bude 12 timova, ne bi trebalo da bude problema sa učesnicima jer je jasno definisano ko će da igra, ali bi problemi mogli nastati ako se broj uveća za dva. S obzirom na to da su klubovi iz Srbije imali najbolji nacionalni koeficijent u minuloj sezoni, ova država daće četiri predstavnika, iz Hrvatske će stići tri, iz Slovenije dva, dok će BiH, Crna Gora i Makedonija dati po jednog člana. Prošle i pretprošle godine bilo je planirano da nastupi 12 ekipa, a onda je pometnju unijela Olimpija, koja je željela da igra uprkos činjenica da nije to izborila na parketu, pa je zbog nje liga dva puta proširivana. Prvi put je pozivnica data Sutjesci iz Nikšića, koja je postala 14. ekipa u ligi, a prošle godine pozivnice su dobili Olimpija i makedonski Karpoš Sokoli. Budući da je Mornar odigrao odličnu debitantsku sezonu, postoji mogućnost da Barani dobiju pozivnicu, a Crnogorci ne bi imali ništa protiv da ponovo budu dio regionalnog takmičenja. Jedino je pitanje ko bi popunio 14. mjesto. Da li bi to bio Karpoš ili neko drugi, ostaje da se vidi. Problem lige sa 14 ekipa leži u prenatrpanom kalendaru zbog obaveza timova u različitim evropskim takmičenjima (Evroliga, Evrkup, FIBA Liga šampiona), pa je to argument za smanjenje broja klubova.

Bez Krke

Shodno propozicijama takmičenja, posljednjeplasirani klub neće moći da izbori nastup u idućoj sezoni, bez obzira na učinak u domaćem prvenstvu. S obzirom na to iduće jeseni u ABA ligi neće biti Krke iz Novog Mesta, koja je bila posljednja na tabeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana