Prije 25 godina Borac osvojio Mitropa Kup: Pehar osvojen u vihoru rata

D. P.
Prije 25 godina Borac osvojio Mitropa Kup: Pehar osvojen u vihoru rata

Banjaluka - Na današnji dan prije 25 godina u italijanskoj Fođi fudbaleri banjalučkog Borca osvojili su jedini evropski trofej u svojim vitrinama i postali pobjednici Mitropa Kupa.

Tog dana izabranici Zorana Smileskog u finalnom susretu turnira u Fođi pobijedili su mađarski Vašutaš poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 6:4 (u regularnom toku bilo je 1:1). Prije toga "crveno-plavi" su u polufinalu, takođe, poslije boljeg izvođenja penala eliminisali domaćina Fođu sa 6:4 (2:2). Banjalučani su bili apsolutni autsajderi na turniru u Italiji, na koji su stigli poslije velikih putešestvija i dovijanja na razne načine, jer je u Jugoslaviji već uveliko bjesnio građanski rat. Jedan od učesnika finalnog susreta u Fođi bio je i današnji predsjednik kluba Branko Kovačević.

- Bilo je to dosta nezgodno vrijeme, rat u BiH i Jugoslaviji se razbuktao. S banjalučkog aerodroma smo otišli avionom do Tivta, a dalje feribotom od Bara do Barija. Naš trener Zoran Smileski je prikupljao podatke o protivnicima. Posebno smo se spremali za meč protiv Fođe koji je posmatralo 30.000 gledalaca. Nismo se uplašili, pobijedili smo. Osjećaj je bio fenomenalan. Uobičajenog slavlja u Banjaluci nije bilo jer je rat u BiH već uveliko bjesnio - rekao je Kovačević.

Pobjednički pehar primio je kapiten Stojan Malbašić, golman Milan Simeunović, junak polufinala i finala je dobio priznanje, a specijalna nagrada pripala je i predsjedniku Anđelku Grahovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana