PREDSTAVLjAMO: Strahinja Erić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Ispunio normu za Svjetski kup

Dušan Repija
PREDSTAVLjAMO: Strahinja Erić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Ispunio normu za Svjetski kup

ISTOČNO SARAJEVO - Čast da se prvi put nađe među kandidatima za najboljeg sportistu Republike Srpske ima Strahinja Erić.

Momak iz Istočnog Sarajeva uspješan je u skijaškom trčanju ne samo u okvirima BiH nego i mnogo šire.

O tome svjedoče i brojne medalje koje je ove i prošle godine osvojio u regionu, pa je dva puta zaredom i među najboljim na Balkanu. Prošle godine je postao ukupni pobjednik Balkanskog kupa, dok je ove imao peh da u posljednjoj trci sezone bukvalno pred ciljem doživi pad, pa mu je pripalo drugo mjesto. Sjajni rezultati u kontinuitetu donijeli su mu i ispunjenje norme za Svjetski kup, u kojem nastupa osamdesetak najboljih takmičara iz cijelog svijeta.

Da je imao malo više sreće, već bi uknjižio jedan nastup u švajcarskom Davosu proteklog vikenda, ali je zbog kontakta sa inficiranim takmičarem morao da ostane u izolaciji i propusti takmičenje. Međutim, sezona je tek počela pa ga već sutra očekuje nastup na drugoj stanici Svjetskog kupa u Njemačkoj.

- Baš sam doživio peh, jer smo prilikom povratka sa posljednjeg treninga pred takmičenje u Davosu ka hotelu stigli jednog takmičara iz Argentine i povezli ga. Ispostavilo se da je pozitivan, pa smo moj trener Mladen Plakalović i ja morali u izolaciju. Na sreću, sve je prošlo bez problema, nismo imali nikakve simptome, pa se nadam da ćemo na današnjem testu biti negativni kako bismo mogli da nastupimo u Njemačkoj. Takmičenje sa najboljim trkačima današnjice nema cijenu, veliko je to iskustvo za mene, pa se nadam da ću ove sezone uz njih dodatno napredovati - rekao je Erić.

Sjajnim rezultatima kako na snijegu tako i na rol trkama obezbijedio je i ličnu normu za ZOI 2022. godine koje se održavaju u Pekingu. Međutim...

- Pored lične, moram da ispunim i nacionalnu normu, što je prilično teško s obzirom na to da nemamo toliko kvalitetnu reprezentaciju. Teško je kada si sam. Međutim, pokušaću i vjerujem da ću uspjeti - rekao je Erić.

Sve bi bilo mnogo lakše kada bi finansijska situacija bila bolja.

- Nekako se snalazimo, a ni sam ne znam kako. Jedan par prosječnih skija košta tačno koliko je naša prosječna plata, a meni bi trebalo devet za sezonu. Ipak, “krpim” nekako i sa tri para. Imamo podršku saveza, ali su troškovi ogromni - zaključio je Erić.

Šleper

Veliku pomoć ima od saveza, trenera Mladena Plakalovića i najboljeg biatlonca Srbije svih vremena Milanka Petrovića, koji mu nesebično dijeli savjete. Erić je prije nekoliko dana dobio pomoć i od simpatičnog neznanca.

- Odnio sam skije da mi srede serviseri koji budu na svim veliki takmičenjima, gdje pružaju svoje usluge i ujedno promovišu i prodaju svoju opremu. Kada sam pitao koliko košta, rekao mi je da ću mu platiti kada kamionom budem dolazio na takmičenje, jer oni najbolji na svijetu za sobom “vuku” pun kamion opreme - rekao je Erić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana