PREDSTAVLjAMO … Lazar Matić, kandidat Džijudžicu saveza Republike Srpske: Osvojio evropsko i svjetsko srebro

 Dušan Repija
PREDSTAVLjAMO … Lazar Matić, kandidat Džijudžicu saveza Republike Srpske: Osvojio evropsko i svjetsko srebro

ISTOČNO SARAJEVO - Poslije dugo vremena Džijudžicu savez Republike Srpske ima kandidata za Izbor deset najboljih sportista, a kandidaturu je zaslužio član Džijudžicu kluba Slavija Lazar Matić.

Iako će za osam dana napuniti tek 19 godina, mladi takmičar već je obilježio ovaj sport na domaćim i međunarodnim takmičenjima pošto je duže vrijeme prvi na listi svjetske federacije u kategoriji juniora do 94 kilograma. To i ne čudi jer je u tekućoj godini postao prvak Balkana te se okitio vicešampionskom titulom na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

- Najveći uspjeh svakako je svjetsko srebro do kojeg sam stigao u Abu Dabiju. U prvom kolu sam bio slobodan kao prvi nosilac, zatim sam relativno lako dobio protivnika iz Grčke. Onda je na red došao Crnogorac koji je prilično ozbiljan borac, ali sam uspio da ga savladam, da bih u finalu izgubio od drugog predstavnika iz Grčke. Na najvišem nivou odlučuju detalji. Malo je nedostajalo i sreće, mada ipak moram da budem zadovoljan urađenim - rekao je Matić.

Veći žal je što nije uspio da osvoji evropsko zlato.

- Povreda je jednostavno bila jača. Već u prvom nastupu polomio sam šaku, nastavio da se borim, ali pred finale to više nije bilo moguće pa sam morao da se povučem bez borbe - objasnio je Matić.

Iako i iduće godine može da radi u konkurenciji do 21. godine, uporedo je počeo da se takmiči u seniorskim vodama.

- Zabilježio sam nekoliko dobrih rezultata na domaćim turnirima, a osvojio sam u Mariboru seniorski Evropski kup. Takođe, moj klub je posljednje dvije godine šampion Jadranske lige u seniorskoj konkurenciji - naglasio je Matić.

Džijudžicu ne spada u kategoriju najpopularnijih sportova i nije dovoljno razvijen na našim prostorima, ali je on sastavni dio Matićevog života već 12 godina.

- Počeo sam sasvim slučajno. Moj otac je znao trenera, a ja želio da se oprobam u nekoj borilačkoj vještini. Otišao sam na trening i zavolio ovu disciplinu. Vrlo je kompleksan sport, potrebne su i udaračke vještine, bacanja, poluge, gušenja... Velike zasluge za moje rezultate idu na račun trenera Danijela Blažića i mojih sparing partnera jer bez njih ni ovi rezultati ne­ bi bili mogući - rekao je Matić.

Položio za sudiju

Iako još nema ni 19 godina, Lazar Matić razmišlja unaprijed pa je već položio za međunarodnog sudiju.

- Osim što ću na taj način ostati u ovom sportu, želim da, kada završim sa karijerom, prenosim znanje za koje se nadam da će nadmašiti moj rezultat, i polako se probijam i kao sudija - rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana