Glasov Izbor poslao glas van granica RS

Danijel Radujković
Glasov Izbor poslao glas van granica RS

Banjaluka - Tradicija i povjerenje sazidano u prethodnih šest decenija "Glasove" manifestacije nastavljeno je i u sedmoj, a 62. izdanje Izbora sportiste proteklo je baš onako kako i dolikuje, dovoljno sportski, a opet sa dozom glamura.

Koncertnu salu Banskog dvora ispunili su do posljednjeg mjesta sadašnji i bivši sportisti, sportski radnici, visoke zvanice iz politike, ugledni privrednici, novinari... Sve njih pozdravila je glavna i odgovorna urednica "Glasa Srpske" Borjana Radmanović-Petrović istakavši da su naše kolege, koje su udarile temelje manifestacije davne 1955. godine bili istinski vizionari.

- "Glasov" izbor danas je jedna od najstarijih i najuglednijih manifestacija u regionu na kojima sportisti dobijaju možda i najvažniju medalju - onu koju kroz rad žirija kuju i hiljade čitalaca i njihovih vjernih navijača. Kao i na početku, naša misija je bila jasna, da na osnovu rezultata izaberemo najbolje koje imamo. U godini na izmaku u kojoj su održane Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu i još mnogo vrhunskih takmičenja, sportisti iz Srpske, nažalost, nisu donijeli olimpijsku, svjetsku ili evropsku medalju. Međutim, bilo ih je dovoljno dobrih da po 62. put dobijemo najbolje - rekla je glavna urednica "Glasa Srpske".

Veliku podršku, kao i zasluge što je veče proteklo u najboljem svjetlu ima i predsjednik Organizacionog odbora, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- U dugom nizu pobjednika smjenjivali su se rukometaši, gimnastičari, bokseri, fudbaleri, atletičari i mnogi drugi, svjedočeći o razvoju raznih sportskih grana u proteklim decenijama. Svako od njih predstavljao je i predstavljaće uzor ne samo drugim sportistima, već i desetinama hiljada mladih koji dobijaju motiv i želju za bavljenjem sportom. Sport i sportisti su oduvijek bili i naši najbolji ambasadori - rekao je Radojičić.

Uz generalnog medijskog pokrovitelja Radio-televiziju Republike Srpske, partner manifestacije je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Ministar Jasmina Davidović podijelila je stipendije za desetoro najtalentovanijih sportista, ko i jednom predstavniku sporta za invalide.

- Već godinama podržavamo mlade i u praksi se pokaže da rijetko griješimo, jer većina naših stipendista u kasnijem dobu završi na listi deset najboljih sportista, čak i na njenom vrhu - rekla je Davidovićeva.

Osim predsjednika žirija Aleksandra Šapića, skup su uveličale košarkaške legende Predrag Danilović i Dejan Tomašević. Proslavljeni srpski atletičar Dane Korica prije tri godine bio je gost na Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske, a i ovaj put je ponio lijepe uspomene iz Banjaluke.

- Nisam želeo da odbijem poziv prijatelja, iako sam dan pre Izbora bio u Novom Sadu, a dan pre toga u Preševu i prešao veliki broj kilometara. Oduševljen sam celom organizacijom i sve je bilo na vrhunskom nivou. Svaka čast organizatoru koji se potrudio da sve bude na mestu i nemam nijednu zamerku. Sreo sam veliki broj prijatelja i zaista mi je bilo drago što sam među svojim narodom u Banjaluci, koja zna da proslavi svaki uspeh srpskih sportista - rekao je Korica.

Nikako ne treba zaboraviti ni domaće sportiste, neki od njih su i bivši laureati "Glasovog" izbora, koji se kao i svake godine rado odazovu pozivu.

- Izbor sportiste je idealna prilika da se sastanemo svake godine, evociramo uspomene na sve što smo prošli i podsjetimo se lijepih vremena. Nadam se da ćemo se okupljati još dugo - rekla je proslavljena košarkašica Slađana Golić.

I baš kao što reče Golićeva, do iduće godine pričaćemo o ovome, a pred kraj nadolazeće 2017. godine ponovo se okupiti i sumirati rezultate.

Prešao pola svijeta

Fizioterapeut rukometne reprezentacije Katara Boris Vrhovac nije žalio ni truda ni vremena da stigne u Banjaluku da primi nagradu.

- Praktično sam u posljednjih nekoliko dana proputovao pola svijeta, jer smo iz Katara sa reprezentacijom stigli na pripreme u Barselonu. Međutim, nimalo ne žalim, jer je manifestacija "Glasa Srpske" već odavno prevazišla okvire Republike Srpske. Zato će mi ovo priznanje biti jedno od dražih koje sam dobio u karijeri - naglasio je Vrhovac.

Kao kod kuće

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković vratio se u Banjaluku nakon što je svojevremeno bio trener Borac m:tela. Kako je rekao, uvijek rado dolazi u grad na Vrbasu, za koji ga vežu lijepe uspomene, pošto je osvojio titulu šampiona BiH sa Borcem.

- Nisam ni sekund razmišljao kada sam dobio poziv da dođem u Banjaluku i prisustvujem prestiž noj manifestaciji izbora najboljih sportista. Ovo je mesto na koje se uvek rado vraćam i gde se osećam kao kod kuće. Ponovo sam video neke stare prijatelje i upoznao nove, tako da opet imam razloga da se vratim - kazao je istaknuti rukometaš.

Rajevac: Dolazim opet

Iskusni fudbalski stručnjak Milovan Rajevac uživao je u Banjaluci. On je uručio nagradu trećem od deset najboljih sportista Republike Srpske, a to je bio Darko Savić.

- Da tako kažem, debitant sam na manifestaciji i nisam se pokajao što sam došao. Sve je bilo veoma lepo, bilo je mnogo bivših sportista sa kojim sam se fino družio. Rado ću doći i naredne godine - istkao je Rajevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana