“Glas Srpske” već 67 godina bira najbolje sportiste: Od Petričevića do Kremenovića

Darko Pašagić
“Glas Srpske” već 67 godina bira najbolje sportiste: Od Petričevića do Kremenovića

BANjALUKA - Tradicionalna akcija “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista sutra će doživjeti svoje 67. izdanje i na njoj će biti izabrane perjanice za 2021. godinu.

Kada je 1955. godine započeta ova akcija u tadašnjim “Krajiškim novinama” niko nije ni slutio da će se već 67 puta u smiraj svake godine održavati izbor najboljih. Međutim, na sreću sporta, sportista, ali i “Glasa Srpske”, vizija koju je imala grupa entuzijasta na čelu sa Limunom Papićem je zaživjela i sigurno je da će još dugo trajati.

Za sva vremena ostalo je upisano da je tom prvom Izboru deset najboljih sportista Bosanske Krajine za najboljeg proglašen gimnastičar Mirko Petričević. Tada nije bilo zvaničnog proglašenja, tako da je Petričević listajući novine nekoliko dana kasnije saznao da je najbolji, dok mu je pehar uručen nekoliko godina kasnije. Manifestacija je iz godine u godinu rasla, u nju se uključivalo sve više sportskih organizacija i privrednih subjekata. U prvih 37 godina birano je deset najboljih sportista Bosanske Krajine, a onda se na prostoru bivše države nadvio crni ratni oblak i prijetio da sve uništi pa tako i ovu manifestaciju. Međutim, te 1992. godine donesena je odluka da se umjesto izbora deset najboljih sportista Bosanske Krajine biraju najbolji u Republici Srpskoj. Čast da postane prvi najbolji u Srpskoj pripala je karatisti Miroljubu Kremenoviću, koji će, kao i Petričević, za sva vremena ostati upisan kao prvi najbolji. Od tada je prošlo 29. izbora, a posljednji laureat bio je košarkaš Igokee Dalibor Ilić.

Ostaje da se vidi ko će biti njegov nasljednik, odnosno 30. najbolji sportista Republike Srpske, a ono što je važnije od svega je da je akcija “Glasa Srpske” uspjela da se održi čak 67. godina i da će na ponos mnogih trajati još dugo, dugo.

Banski dvor

Završna manifestacija Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske poslije jednogodišnje pauze prouzrokovane virusom korona vraća se u Banski dvor. Broj prisutnih zbog pandemije biće ograničen, a i ove godine uz manifestaciju “Glasa Srpske” je Radio-televizija Republike Srpske, koja će od 20.10 direktno prenositi ovaj događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana