Zvezda nakon odluke ABA lige: Maske su pale

G.S.
Zvezda nakon odluke ABA lige: Maske su pale

BEOGRAD - Košarkašli klub Crvena zvezda saopštio je da ostaje pri prvobitnom stavu da neće igrati finale ABA lige dok se ne završi plej-of šampionata Srbije.

Iz regionalnog takmičenja ranije danas objavili su termine finale, u kome Zvezda čeka Partizan ili Cedevitu Olimpiju, koji se preklapaju sa termičenjima finala Superlige Srbije.

"Nakon sramnog saopštenja ABA lige sa terminima odigravanja finalnih utakmica obaveštavamo javnost da Zvezda neće igrati finale ABA lige, čiji je početak zakazan za 12. jun 2023.godine. Klub ostaje pri svojoj odluci, kao što je i naveo u saopštenju od 31. maja", navode iz Zvezde. Podsjećamo da smo kao zaključak našeg saopštenja od prije tri dana naveli i ovo: "Svaki pokušaj ABA lige da eventualno kompromituje kalendar završnice Superlige Srbije naknadnim zakazivanjem utakmica u vreme odigravanja finala prvenstva Srbije, smatraćemo još jednom provokacijom i pokušajem da se ABA liga još više uruši".

"Pošto je ABA liga i zakazivanjem termina u vreme odigravanja finalne serije prvenstva Srbije (12.06 – 22.06.2023.godine) pokazala koliko je pod uticajem jednog kluba i ljudi koji je svojim delovanjem kompromituju i žele da osvoje titulu van terena (što je sada valjda svima jasno), KK Crvena zvezda dužan je da obavesti javnost kako je došlo do zakazivanja ovih termina i vrlo moguće kraja ABA lige kao takmičenja", piše u saopštenju.

Zvezda zna da je sportski direktor ABA lige Milija Vojinović odredio ove termine nakon velikih pritisaka tokom četvrtka i petka, i u direktnom dogovoru sa zvaničnikom KK Partizan Zoranom Savićem, istim onim koji je tako revnosno tužakao naš klub u Evroligi i pojedinim španskim klubovima tokom ove sezone, tvrde sa Malog Kalemegdana.

"Nismo upoznati sa činjenicom da je Zoran Savić zvaničnik ABA lige, već samo službenik jednog kluba i ove termine ne prihvatamo, niti ćemo se pojaviti na terenu. Ovom prilikom vas obaveštavamo da će sve vaše aktivnosti i pokušaj eventualnog proglašenja drugog finaliste osvajačem ABA lige pratiti sudske tužbe, ali i vaša materijalna i krivična odgovornost za kraj ABA lige ovakve kakve je poznajemo".

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović nije se udostojio da kontaktira KK Crvena zvezda i eventualno konsultuje oko termina i zakazivanja utakmica finala, niti ga je očigledno bila briga što Zvezda mora da čeka zbog besmislenih izgovora 23 dana do početka finala, navode iz Zvezde.

"Termine finalnih utakmica određuju klubovi učesnici finala. Kao odgovorno lice za ovaj galimatijas smatramo sportskog direktora lige Miliju Vojinovića, koji je suprotno dogovoru sa Skupštine ABA lige pre početka takmičarske sezone 2022-2023 (gde je dogovoreno da se paralelno igraju utakmice u ABA ligi i međunarodnim takmičenjima), omogućioKK Partizan da ne igra svoje utakmice u ABA ligi, dok ne završi takmičenje u Evropi (bez ikakve konsultacije sa ostalim klubovima učesnicima)  zbog čega smo došli do apsurdne situacije da nismo mogli ni da okončamo ABA ligu do kraja juna".

Iz Zvezde javno pitaju kako Cedevita Olimpija može istovremeno da igra i prvenstvo Slovenije, a Partizan ne može Srbije, takođe podsjećaju na 2016. godinu kada su crveno-beli istovremeno igrali četvrtfinale Evrolige protiv CSKA  i ABA lige.

Izražavamo zadovoljstvo što su "maske konačno i za sva vremena pale" i što se vidi ko i šta radi, ističu iz Zvezde.

"Zbog svega navedenog KK Crvena zvezdatražiće da se o ovom problemu javno izjasni selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, koji je i prošle sezone imao šta da kaže na temu kasnog završetka lige , svi srpski klubovi učesnici ABA 1 i ABA 2 lige, kao i KK Partizan, koji je takođe srpski klub".

Na kraju, KK Crvena zvezda još jednom ponavlja – da neće igrati finale ABA lige dok se ne okonča finale prvenstva Srbije, zemlje čiji smo predstavnik, a u slučaju da ABA liga ne odstupi od ovog skandaloznog "rješenja" svoje pravo će potražiti na sudu. Odgovornost je trenutno samo i isključivo na čelnicima ABA lige, zaključuju iz Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana