Reforma ABA 2 lige

Darko Dragičević
Reforma ABA 2 lige

BANjALUKA - Velika reforma ABA 2 lige uveliko se sprema i to već od naredne jeseni, kada bi trebalo da bude povećan broj učesnika, dok bi sistem takmičenja pretrpio velike promjene.

Drugi razred regionalnog takmičenja postoji već sedam sezona i pokazao se kao veoma koristan svim klubovima koji su se predstavili na velikoj sceni i afirmisali mlade igrače. Ipak, evidentna je činjenica da je prevaziđen postojeći sistem turnira, kada je jedan klub domaćin ostalima, prvenstveno zbog loše zainteresovanosti publike.

Naime, samo tokom mečeva domaćina tog turnira tribine budu dobro popunjene, dok su u svim ostalim utakmicama sablasno prazne, što nikome ne ide na ruku. Stoga klubovi žele da promijene sistem takmičenja i da igraju pred svojom publikom. Za razliku od ABA lige, gdje se igra po dvokružnom sistemu, u ABA 2 ligi toga ne bi bilo, jer klubovi nisu dovoljno finansijski i igrački moćni da izdrže sezonu na dva fronta, jer igraju i državna prvenstva.

Prema saznanjima “Glasa Srpske” planirano je da liga bude proširena sa 14 na 16 ekipa, koje će biti raspoređene u četiri grupe. Još nije jasno kako će ekipe biti raspoređene i jedan od prijedloga je da to bude po geografskom modelu, odnosno da ekipe iz istih oblasti budu u grupi, a da recimo u istoj grupi ne budu timovi iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, jer ta putovanja mnogo koštaju, što se želi izbjeći. Po dvije prvoplasirane ekipe izboriće nastup u četvrtfinalu Fajnal ejta, dok bi dalje sve bilo kao i ranije. To bi značilo da će Borac odigrati bar tri utakmice na domaćem terenu tokom sezone.

Takođe jedan od prijedloga je da ekipe budu podijeljene u četiri šešira. U prvom bi bili MZT, Podgorica, Vojvodina i Zlatibor, u drugom Borac, Helios, Široki i Sutjeska, u trećem Cedevita Junior, Dinamo Zagreb, Ilirija i Pelister, dok bi se u četvrtom našli timovi koji bi dobili specijalnu pozivnicu, za koju bi morali da izdvoje po 25.000 evra. Za četiri upražnjena mjesta konkuriše čak 12 ekipa koje žele da budu dio ABA 2 lige. Sve ovo trebalo bi da bude potvrđeno na sjednici Skupštine ABA lige, koja je zakazana za 20. jun.

Prema sadašnjim interesovanjima Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija i Crna Gora imale bi po tri učesnika, dok bi iz Slovenije i Hrvatske nastupila po dva tima. Zvanični učesnici su Vojvodina, Zlatibor (Srbija), MZT, Pelister, (Sjeverna Makedonija), Borac, Široki(BiH), Podgorica, Sutjeska(Crna Gora), Helios, Ilirija (Slovenija) i Cedevita Junior (Hrvatska).

Šampioni

Prvi šampion ABA 2 lige bila je Krka u sezoni 2017-18, što je ponovila 2002-23. Drugi slovenački klub Primorska bio je šampion u sezoni 2018-19, dok je sezona 2019-20. prekinuta zbog pandemije virusa korona. Studentski centar iz Podgorice slavio je u sezoni 2020-21, da bi Zlatibor bio najbolji 2021-22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana