Prva liga bez Olimpa

Milan Zubović
Prva liga bez Olimpa

BANjALUKA - Crni oblaci nadvili su se nad Prvom košarkaškom ligom Republike Srpske. Za samo 15 dana elitni rang Srpske ostao je bez dva kluba koja su zbog loših finansijskih situacija odustala od daljeg takmičenja.

Prvo je to uradila Derventa, a potom i Olimp. Za razliku od Dervenćana koji su tokom pauze obavijestili Košarkaški savez da odustaju od takmičenja ekipa iz Šekovića je odustala nakon što je odigrala utakmicu drugog dijela šampionata pa se onda odlučila na taj potez.

- Tačno je. Istupili smo iz prve lige, a dopis o tome poslao sam Savezu. Razlog je jednostavan. Nema para za dalje takmičenje kao i loš odnos republičkih institucija prema košarkaškom sportu. Podnijeli smo stotine zahtjeva za pomoć i na većinu nam nikada nije ni odgovoreno, kamoli da smo dobili neku marku. Da nam nije bilo pomoći načelnika opštine i nekolicine lokalnih privrednika ni ovo ne bismo izdržali. Bilo je mnogo obećanja, ali su ostala samo slovo na papiru. Hvala treneru i igračima na nesebičnom zalaganju do sada - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Olimpa Dejan Vasilić.

Olimp je ostvario jednu pobjedu u sezoni i to protiv Dervente, ali nakon što je učinak tog kluba izbrisan iz kalendara takmičenja Šekovićani su ostali na nuli i u trenutku odustajanja imali skor 0-12. Umjesto početnih 13 ekipa prva liga sada će da broji 11. Nakon povlačenja Dervente raspored utakmica je promijenjen da dvije ekipe ne bi bile slobodne u istom kolu, ali sada neće doći do novog žrijebanja. Inače, Olimp je treći klub koji je odustao od nastupa u Prvoj ligi Srpske u samo godinu dana. Naime, na sredini prošle sezone iz takmičenja se povukao Sokolac.

Zanimljivo je da su Derventa i Olimp iste sezone zajedno ušli u prvu ligu. Bilo je to 2022. godine kada su igrali finale plej-ofa Druge lige Srpske, a slavili Šekovićani kao debitanti u tom rangu takmičenja. Prošlu sezonu završili su na devetom mjestu sa sedam pobjeda i 15 poraza što je za njih predstavljalo veliki uspjeh jer su iza sebe ostavili Vardu HE (6-16) i Derventu (6-16). Ovog vikenda Olimp je trebalo da ugosti Rogaticu.

Klub

Olimp je osnovan prije 17 godina, ali nije imao seniorski pogon sve do 2020. godine. Tada su načelnik opštine Miladin Lazić i košarkaš Petar Vlačić odlučili da formiraju ekipu koja je ekspresno iz druge lige stigla u prvu gdje je odigrala sezonu i po.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana