Košarkaš Stefan Miljenović skrenuo pažnju partijama u ABA ligi

Darko Dragičević
Košarkaš Stefan Miljenović skrenuo pažnju partijama u ABA ligi

BEOGRAD - Košarkaški klub Mega pravi je rasadnik talenata. Brojni asovi su prošli kroz ovaj već uhodani sistem i napravili sjajne karijere u inostranstvu i NBA ligi. Njihovim stopama želi da ide i Stefan Miljenović.

Mladi košarkaš je veću minutažu u timu dobio nakon odlaska plejmejkera Nikole Topića u Crvenu zvezdu i u prva dva meča je ostvario najbolje učinke u dosadašnjem dijelu sezone. Njegova ekipa je u odličnoj formi, vezala je četiri pobjede, tako da je Mega jedan od kandidata za plej-of. Miljenović ističe da je za njega ovo sve velika škola i izazov da se dokaže.

GLAS: Mega je vezala sjajne partije u ABA ligi uprkos odlasku do tog momenta najboljeg igrača Nikole Topića. U čemu je tajna uspjeha?

MILjENOVIĆ: Nema posebne tajne za uspjeh. Sve je u kvalitetnom radu. Treniramo dobro, imamo utakmicu na svakih sedam dana tako da imamo vremena da se kvalitetno spremimo za svakog rivala. Mislim da nam puno znače jutarnji treninzi. Ostajemo i nakon njih da ispravljamo nedostatke i to donosi rezultate.

GLAS: Nakon odlaska Topića dobili ste veću minutažu u timu. Bili ste i najkorisniji košarkaš 14. kola. Da li je bilo straha kako ćete preuzeti tu ulogu?

MILjENOVIĆ: Nije bilo straha. Kod nas je bitan tim i svako u njemu će pružiti maksimum kako bi došli do pobjede. Mislim da smo na dobrom putu. Ekipa je mlada, veoma borbena. Nikad se ne predajemo i u takvoj igri svaki put iskoči neko drugi u poenterskom smislu. Kapiten Uroš Plavšić nam je svima podrška. Imao sam nekoliko dobrih mečeva u periodu nakon odlaska Topića, ali moram da nastavim kvalitetno da radim kako bih dalje napredovao. Smatram da mogu da budem bolji u gotovo svim segmentima. Konkurencija u timu je velika i zdrava i to nam pomaže jer moramo da se stalno dokazujemo.

GLAS: Zanimljiv je i Vaš košarkaši put. Rođeni ste u Kanadi i kasno ste počeli da igrate košarku?

MILjENOVIĆ: Moja porodica je rodom sa Korduna. Izbjegli smo u Kanadu i to sam rođen u blizini Nijagarinih vodopada. Istina je da sam kasno počeo da se bavim košarkom i to zbog starijeg brata. Na početku sam trenirao fudbal i želio sam da uspijem u tom sportu. Ipak, kad sam otišao na treninge košarke zavolio sam je i ostao u njoj.

GLAS: Kanada ima nekoliko zaista sjajnih košarkaša. Kakvi su bili uslovi za rad u toj zemlji?

MILjENOVIĆ: Uslovi nisu bili dobri i zbog toga svako ko želi da napreduje mora da ode u Sjedinjene Države. Ja sam sa 15 godina odlučio da napustim porodicu i nastavim školovanje u Americi. Bilo je zaista teško na početku odvojiti se od porodice, prijatelja. Ali zaista sam se trudio da uspijem. Nisu me mogli zaustaviti ni loši rezultati moje škole, hladno vrijeme. Jednostavno znao sam šta želim i išao sa ka tome cilju.

GLAS: Ipak, niste uspjeli da zaigrate u NCAA ligi.

MILjENOVIĆ: Prošao sam program HUsak u Njujorku koji vodi Rade Džambić. Imao sam odličnu sezonu i tada je trebalo da pojačam neki od univerziteta, ali uslijedila je pandemija korone koja je sve zaustavila. Bilo je dosta zainteresovanih koledža, ali sam na kraju ipak odlučio da se vratim u Evropu.

GLAS: Dio karijere proveli ste i u Republici Srpskoj. Kakve utiske nosite iz Trebinja?

MILjENOVIĆ: Došao sam u Trebinje na poziv trenera Marka Ičelića i ta polusezona mi je puno značila. Prošao sam probu, odigrao nekoliko dobrih partija i stekao prijatelje. Nemanja Milidragović mi je bio najbolji prijatelj i dalje smo u kontaktu. Bilo je to odlično iskustvo i prva prava seniorska iskušenja. Trebinje je zaista prelijep grad u kojem sam sjajno primljen.

GLAS: Nakon Slodesa, igrali ste za OKK Beograd koji je filijala Mege. Koliko Vam je značilo to što vam je trener bio Vule Avdalović. Kakve Vam je savjete davao?

MILjENOVIĆ: Avdalović mi je veoma pomogao u dosadašnjoj karijeri i na tome sam mu veoma zahvalan. Baš sam puno naučio od njega. Igramo na istim pozicijama i svaki njegov savjet je bio zlata vrijedan. Vule je sjajan trener, pružio mi je veliku šansu i bio prava podrška. U tom periodu sam postao najbolji strijelac Lige Srbije i to mi je bila odskočna daska za dalji napredak. Te partije u OKK Beogradu su skrenule pažnju i nakon toga sam nastavio karijeru u Megi.

GLAS: Za Vas je ovo prva sezone u regionalnom takmičenju. Koja su najveća iskušenja za mladog igrača?

MILjENOVIĆ: Mega je idealna sredina za razvoj mladih košarkaša. Odličan individualni, zatim timski rad. Sjajan stručni štab na čelu sa trenerom Markom Baraćem. Sve to vas priprema za viši rang. ABA liga je kvalitetno takmičenje u kojem je veoma jak intenzitet igre. Dosta je iskusnih kvalitetnih igrača od kojih možete puno da naučite. Na početku sam imao problem, ali mislim da sam iz svakog meča izlazio jači. U tim duelima sa kvalitetnijim rivalima može se mnogo naučiti.

GLAS: Mega je već godinama ekipa poznata po kvalitetnom radu. Taj sistem daje rezultate i većina mladih želi da dođe u klub i napreduje?

MILjENOVIĆ: Osnovna karakteristika je upravo ta mladost i trčanje. Možda nemamo iskustva kao ostale ekipe, ali sve to nadoknađujemo borbenošću i ritmom. Zbog toga nas je teško zadržati. Želimo da mi budemo ti koji će diktirati ritam.

GLAS: Da li razmišljate o narednim koracima. Gdje bi voljeli da nastavite karijeru i kakve su Vam ambicije?

MILjENOVIĆ: Trenutno su sve ambicije vezane za Megu i potpuno sam skoncentrisan na obaveze u ovom klubu. Želimo da ovu godinu završimo što bolje, da ostvarimo najbolje rezultate. Što se mene lično tiče, još jednu sezonu sam sigurno u Megi i onda ćemo sve vidjeti. O tome ne razmišljam trenutno. Kad dođe vrijeme, misliću. Do tada sam samo koncentrisan na treninge i utakmice da ostvarimo što bolje rezultate.

Na kampu protiv NBA igrača

GLAS: U Americi ste igrali na selektivnim kampovima. Uz koje igrače ste učili tu i koliko to znači za mlade igrače.

MILjENOVIĆ: Ti kampovi zaista puno pomažu. Igrao sam protiv dosta igrača koji su u NBA. Među najpoznatijima su Ar Džej Beret i Šaj Gildžus Aleksander. I tada je bio velika zvijezda i bio je pun samopouzdanja. To mi je puno značilo da se odmjerim s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana