Prosjek trajanja mečeva u prvom kolu čak 103 minuta, 103 razloga je za to

GS
Foto: Agencije

Završeno je prvo kolo grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Osim rezultata mečeva i poretka na tabelama, pažnju javnosti je privukla i izrazito duga sudijska nadoknada, koliko u prvom toliko i u drugom poluvremenu.

Mečevi prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u prosjeku su trajali 103 minuta, što je u poređenju sa prosjecima i normama postavljenim do sada, u drugim fudbalskim takmičenjima, jako dug period. 

Najmanja nadoknada viđena je na meču između Hrvatske i Maroka, gdje je na regularni dio meča dodato još "svega" osam minuta. Na drugoj strani susret Engleske i Irana nadigravan je čak 25 minuta.

Meč između Brazila i Srbije nadoknađen je deset minuta. 

Pjerluiđi Kolina, predsjednik Sudijske komisije pri Fifi, govorio je da će na ovom šampionatu fokus biti na zaštiti igrača i na tačnoj nadoknadi izgubljenog vremena.

"Svjetsko prvenstvo je najvažniji turnir na svijetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi strašno da jedan od njih ne može da igra zbog povrede koju je nanio protivnik. Takođe, želimo da izbjegnemo utakmice sa 42, 43, 44 minuta efektivnog vremena igre. Vrijeme za izmjene, penale, proslave gola, ljekarsku pomoć ili VAR moraće da se nadoknadi", naveo je Kolina.

Dejan Nedić, stručni komentator RTS-a i nekadašnji fudbalski sudija ističe da su svi arbitri na Mundijalu dobili uputstva za rad prije početka turnira.

"Sve će se gledati, čak i najmanje zaustavljanje vremena biće nadoknađeno. Sudije će se truditi da spriječe odugovlačenje, da bi dali šansu ekipi koja juri rezultat da ga nadoknadi." ističe Nedić.

Usljed velikog intenziteta igre i dugog nadigravanja na terenu, igrači djeluju umorno, te se dešava da veliki broj njih dobija grčeve, to je loša stvar, ali njihovim timovima daje šansu da se bore. 

Utakmice prvog kola, koje nije odlučujuće trajale su nevjerovatnih 103 minuta, ukoliko se trend sa proteklih mundijala bude ponavljao, možemo naslutiti da će utakmice trajati sve više, kako turnir bude odmicao, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana